Dubai Vlogumu izlemeyi ve Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Dubai’de yaşadığım için size bu topraklarla ilgili çok tavsiyem var! Dubai hakkında güncel mekan, eğlence, davet, gezi rotaları için Instagram hesabıma bekliyorum.
Dubai Vizesi Nasıl Alınır yazım için tıklayın. Vize konusunda kafanız rahat olsun.
Dubai’ye Hangi Mevsimde Gidilir?
Yaz aylarında inanılmaz sıcak olan bu topraklar için en ideal tatil zamanı Ekim – Nisan ayları. Biz Dubai’de yaşamaya başlamadan önce, turist olarak geldiğimiz dönemlerde, bir Nisan bir de Mayıs ayında ziyaret ettik ve hava 40 dereceydi. Varın yazın 55 derecelerini siz düşünün. Tabi kış ayları yüksek sezon zamanlar olduğu için nispeten pahalı. Sonuç olarak Dubai seyahatiniz için ilkbahar ve sonbahar aylarını gözünüze kestirin derim.
Şehri olur da şansınıza özellikle indirim dönemlerde ziyaret ederseniz, baya keyifli alışveriş fırsatları yakalayabilirsiniz. Ama normal şartlarda Dubai her şeyde olduğu gibi alışveriş için de pahalı bir yer.
Çocukla seyahat etmek için gayet uygun bir lokasyon olduğunu da özellikle belirteyim.
Dubai Uçak Bileti Ulaşım Maliyetleri Nedir?
İstanbul – Dubai arası 4,5 saat sürüyor. Uçak bileti fiyatları genelde en ucuz FlyDubai ve Pegasus havayolu firmasında. Kişi başı gidiş dönüş 900 TL’ye bile bilet bulabilirsiniz. Ben ilk seyahatimde 600 TL’ye ikincisinde de son dakika planlamama rağmen 1100 TL’ye bilet almıştım. Tabi yıllar içinde bu rakamlar yükselse de kampanyalı bilet ile hala 900 TL’ye yakaladığım uçuşlar var.
Pegasus ya da Air Arabia ile uçuyorsanız Şarjah havalimanına yapılan daha uygun fiyatlı biletlere denk gelebilirsiniz. Ben bu şekilde biletlere denk geldiğimde Dubai’nin havalimanı DXB yerine, yan emirlik Şarjah’ı da tercih ediyorum. Şarjah’tan marina bölgesine taksi 130 – 150 Dirhem tutuyor, DXB için bu rakam 80 – 90. Uçak bileti farkını taksi ile kıyaslayıp karar verebilirsiniz.
Şarjah’tan Dubai’ye ulaşmanın tek yolu taksi. DXB’den şehre metro da var ama kullanımda olduğu gündüz saatlerine denk gelmelisiniz çünkü 24 saat çalışmıyor.
Dubai Vizesi
Dubai’ye vize var lakin 100 – 120 USD verdikten sonra herkes alabiliyor. Yani sizi uğraştıracak ya da çıkmayacak bir vize değil. Bu vizeyi almak için birkaç seçenek var, onları da yazımda anlattım. Dubai Vizesi Nasıl Alınır yazım için tıklayın ve bu konuyla ilgili bahsettiğim şekilde bana mail atın.
Dubai Kaç Günde Gezilir?
Bu şehri gezmek için en ideali 4 tam gününüz olması. Ben Dubai’ye turist olarak ikinci gidişimde 1 hafta kaldım yine de sıkılmadım, seyahatimin deniz havuz bölümünü artırdım.
Dubai’de Neler Yapılır?
- Çöl Safarisi
- Burj Khalifa’dan şehir manzarası izleme
- Dubai Mall’da Hint müziği eşliğinde su gösterisi izleme
- Burj Al Arab’a karşı denize girme, fotoğraf çekilme
- Souk Medinat Jumeirah’ta su kenarında yemek yeme
- Palmiye Adası manzarasıyla Skydiving yapma
- Shisha (nargile) içme
- AVM deyip geçilemeyecek küçük saray AVM’leri gezme, güzel restaurantları deneme
Dubai Hakkında Birkaç Bilgi
BAE, parlamenter monarşi ile yönetiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi olmasına karşın Dubai turizmi sayesinde daha popüler. 7 Emirliğin başındaki Şeyhler aslında kuzenler, yani aynı aileden kişiler. Abu Dhabi Şeyhi emirliğin başkent olması sebebiyle hiyerarşik olarak en üstte olan kişi. Zaten ondan sonra da Dubai Şeyhi geliyor. Özellikle belirtmek istiyorum insanlar Şeyhlerini çok seviyorlar.
Dubai inanılmaz güvenli bir şehir. Orada yaşayan insanlar akşam kapılarını kilitlemeden uyuyorlar. Suç oranı yok denecek kadar az, tabi bunda şeriat olmasının da etkisi olabilir. Kimse çalışma vizesini kaybetmeyi göze alamayacağı için kurallara sonuna kadar uyuluyor.
Dubai saat diliminde bizden bir saat ileride.
İngiliz tipi prizler kullanıldığından yanınızda dönüştürücü götürmeyi unutmayın. Yoksa da otelde çoğunlukla yardımcı oluyorlar.
Arap Emirliklerinde Cuma – Cumartesi tatil günleri. Bu günlerde plajlar çok kalabalık oluyor.
Para birimi olarak Dirhem (AED) kullanılıyor.
Dubai’de Hayat, Göçmenler, Kıyafet Kuralları
Dubai’de yaşayan herkes çoğunlukla Expat yani göçmen. Bakınız: BEN 🙂
Bu göçmenler bir Pakistan, Hindistan gibi ülkelerden gelip ucuz işgücü ile çalışanlar ve kazandıklarını ülkelerine, ailelerine gönderenler; bir de Amerikalı, Avrupalı yüksek statüde baya iyi maaşlara çalışan, gününü gün ederek lüks içinde yaşayan beyaz yakalılardan oluşuyor. Gelir dağılım farkı aşırı uç.
BAE’nin kendi vatandaşlarına ise Emirati deniyor. Yıllarca Emirliklerde yaşamış olmanız veya buralı biriyle evlenmeniz sizi Emirati yapmıyor. Vatandaşlık kavramı çok ciddi korunuyor. Emiratiler cidden aşırı zengin, devlet tarafından vergisel destekler alan vatandaşlar. Tüm şirketlerin Emirati çalıştırma zorunluluğu var ama onlar işe gitmek zorunda değil gibi.
Ne giyerim konusuna da hiç takılmayın bu kadar göçmen Amerikalı, Avrupalının yaşadığı yerde onları burada tutabilmek için tabi ki kıyafet konusuna hiç karışılmıyor. Sadece kapalı alanlar aşırı klimadan dolayı çok soğuk, bu sebeple yanınızda ince bir ceket ya da hırka bulundurun. Instagram hesabımdaki fotoğrafları ve storyleri izlediğinizde göreceksiniz zaten ne kadar rahat giyinerek orada yaşadığımı.
Dubai Havaalanı’ndan Şehre Ulaşım (DXB)
Havaalanı – Şehir Merkezi taksi ile 70 – 100 AED tutuyor. Biraz pahalı ama 45 km yol gidiyorsunuz. Dediğim gibi metro ile de şehir merkezine ulaşabilirsiniz fakat gece 12’den sonra metro çalışmadığını unutmayın.
Dubai Şehir İçi Ulaşım
Taksisi ucuz. Ama Dubai çok pahalı bir şehir olduğundan taksi fiyatları nispeten ucuz görünüyor bence. Yine de her yere ulaşımda metro kullanabilirsiniz. Detaylı şekilde aktaracağım, çok daha ucuza geliyor. Yine de metro kullanmayacağınız durumlarda şehir içi ulaşımda Careem ve Uber uygulamalarını kullanabilirsiniz. Özellikle Careem Dubai’de çok yaygın. Telefonunuza uygulamasını indirip kredi kartınızı tanımlayın ve Careem yaparak araç çağırdığınızda hem daha lüks araçlarla gezin, hem gideceğiniz yere ne kadar tutacağını önceden görün.
Şehir İçi Ulaşımda ise bahsetmiş olduğum üzere taksi kullanabilirsiniz. Taksiler 5 AED’ den açılıyor ve minimum 12 AED ödüyorsunuz. Yani 10 AED de tutsa 12 ödemeniz gerek. Kısa mesafeler için ideal, ucuz diyebiliriz.
Bizim tercihimiz ise gezerken mümkün oldukça metro kullanmak. 20 AED verip Platinum NOL kart alabilirsiniz. Bunun 6 AED’ si kart için alınıyor kalan 19 AED sizin bakiyeniz oluyor. Makinelerden bakiyeniz bittikçe yükleme yapabiliyorsunuz. En güzel yanı havalimanı dönüşünüzde metro ile 7.5 AED’ ye ulaşım sağlayabilirsiniz. Biz FlyDubai ile seyahat ettiğimiz için Terminal 2’yi kullanmamız gerekiyordu. Bu sebeple metroyla Terminal 1’de inip, otobüs ile Terminal 2’ye aktarma yaptık. Metro sadece Terminal 1 ve Terminal 3’e gidiyor.
Şehir 7 bölgeye ayrılmış durumda. En uzak bölgeye ulaşım ücreti ise havalimanı ücreti olan 7,5 AED. Normal şartlarda tek yön ulaşım için 3 ya da 5 AED ödüyorsunuz. Yarım saat içinde aktarma ücretsiz. Metroya hem girişte hem çıkışta kart okutuyorsunuz. Buna göre gittiğiniz mesafe kadar ücret sizden düşüyor.
Metro ile ulaşımda herkesin kadın & erkek birlikte bindiği normal düzenin yanı sıra bir de sadece kadın ve çocukların binebileceği ayrı 1-2 vagon bulunuyor. Erkekler buradan geçmemeye özen gösteriyor, eğer binerse zaten cezası var.
Bir de Gold Kart sahibi olanların binebildiği lüks vagonlar var. Bunlar bizi ilgilendirmiyor 🙂
Jumeirah Beach Residance (JBR) bölgesinde denize girmek isterseniz ki o güzel halk plajlarında denize girin derim, Marina (Damac) durağında indiğinizde tramvay kullanarak JBR 1 veya JBR 2 duraklarına aktarma yapabilirsiniz. Kartlarınız burada da geçiyor.
Dubai Konaklama Otel Önerisi
Atana Hotel : Tecom bölgesi (Oracle, Microsoft, IBM firmalarının bulunduğu bölge)
Dubai’ de oteller genellikle pahalı ve lüks. Eğer bizim gibi sürekli seyahat eden ve otelde maksimum konfor minimum maliyet arayanlardansanız bu otel tam size göre. 4 yıldızlı ama bizim ülkenin 5 yıldızlılarına taş çıkartır. Biz ilk seyahatimizde 3 gece için 2 kişi toplam 800 TL ödedik. Booking üzerinde daha az bir tutar görüyorsunuz fakat otelde vergi falan derken rakam biraz artıyor. Otelin Emirates Mall’a, Jumeirah Beach’e ve metroya (metro 5 dk ama hava sıcak) servisi var. Bu sebeple ulaşımı da gayet kolay. Dubai Marina’ya metro ile 2 durak. İkinci seyahatimizde de 1 hafta kaldık ve 2600 TL ödedik.
Daha sonra Dubai’ye taşınmak için geldiğimizde ev arama sürecinde Ibn Battuta Mall’a bağlantısı olan Premier Inn Ibn Battuta‘da kaldık. Fiyat olarak çok daha avantajlıydı ve metro durağının ayağındasınız.
Eğer oteliniz denize sıfır olsun ister ve fiyat anlamında zorlanmam derseniz JBR olarak geçen Jumeirah Beach Residence bölgesindeki otellere bakabilirsiniz.
Dubai’de Gece Hayatı ve Alkol de en çok akıllara takılan sorular arasında yer alıyor. Sokakta içki içmek zaten yasak. Çoğunlukla otel roof’larında ve belirli gece kulüplerinde takılabiliyorsunuz. Biz ilk seyahatimizde, otelimizin yanındaki Grand Millennium’un içinde yer alan Belgian Beer Cafe’ye gitmiştik. Çok güzel mekandı. Aynısı Medinat Jumeirah’ta da var. Tavsiyedir, uğrayıp Hoegaarden veya Stella Artois içebilirsiniz.
Daha sonra yaşayınca aslında her mekanın bir şekilde otele bağlantısı olduğunu gördük ve alkolün hiç sorun olmadığını iyice anladık. Instagram hesabımdaki mydubai adıyla sabitlediğim hikayelerimde gittiğim mekanları görebilirsiniz.
Dubai Pahalı Mı? Dubai Gezisini Ucuza Getirmek İçin Yapılacaklar!
Dubai maalesef pahalı ve şehirde sıcak havadan dolayı kapalı yerlerde takıldığınızdan veya alkol almak için otellerdeki barlara gittiğinizden ister istemez hep para harcama üzerine kurulu aktiviteler yapıyorsunuz. Lakin bu geziyi ucuza getirebilmek için size şahane önerilerim var! Entertainer ve Zomato Gold!
Bu iki app de Dubai’de yaşayan göçmenlerin aşırı sık kullandığı uygulamalar. Temel mantığı uygulamaya senede belirli bir ücret ödeyerek anlaşmalı otel, restaurant gibi tesislerde yemeklerde 1 alana 1, içkilerde 2 alana 2 bedava mantığından yararlanmak. Biz seyahat ederken uygulamanın 14 günlük deneme sürümünü ücretsiz kullanabiliyorduk. Umarım sizin seyahat döneminizde de böyle bir promosyon olur, bakmadan geçmeyin.
Promosyon olmasa bile özellikle Zomato Gold’un üyelik ücreti çok uygun olduğundan seyahatiniz için bunu satınalmanızı ve anlaşmalı yerlere gidip efsane mekanlarda efsane yemekler yiyerek hem uygulamanın parasını 2 yemekte çıkarmanızı hem de bütçenize katı sağlamanızı öneririm. UMURCA kodu ile üye olursanız indirim alırsınız, bilginize 🙂
Dubai’de Gezilecek Yerler Listesi
- Medinat Jumeriah (Burj Al Arab’ı en güzel gören nokta)
- Dubai Mall & Dubai Fountain & Burj Khalifa & Souk Al Bahar
- Miracle Garden, Butterfly Garden
- Global Village
- Dubai Marina, Marina Walk
- Jumeriah Beach Residance (Deniz’e girmek)
- Ibn Battuta Mall(Daha ucuz alışveriş)
- Marina Mall, Emirates Mall(AVM alternatifleri)
- Palmiye Adası
- Dubai Frame(Cam tavanda yürüyüş ve şehri tepeden görme)
- Le Mer Plajı
- Dubai Park & Resort – Riverland
- Old Dubai Bölgesi
Dubai’de Yeme İçme Önerileri
- Publique (Medinat Jumeirah)
- Lock, Stock and Barel (Rixos Premimum, JBR) – Gece hayatı, Pub – Salı Kadınlar Gecesi indirim var
- Barasti Beach (Marina) – Plaj & Gece Hayatı
- Zero Gravity (Marina) – Plaj & Gece Hayatı
- Pure Sky Lounge (Hilton Dubai Walk) – Gün Batımı
- Aprons & Hammers (Marina) – Tekne Restaurant (biraz pahalı ama değişik)
- Q43 (Media One Hotel) – Salı & Cumartesi Kadınlar Gecesi indirim var
- Shakespeare And Co – Ibn Battuta
- Texas Roadhouse, The Cheesecake Factory, Zaytoni (Dubai Mall)
- Zahr El Laymoun (Dubai Fountain) – Cezvede Lübnan Kahvesi
- Buddha Bar – (Dubai Marina)
- Aji ve Breeze Beach Grill (Palmiye Adası)
Dubai’ye göre bile pahalı olan mekanları koymamaya çalıştım. Buralarda bir porsiyon yemeğe 50-60 Dirhem yani 60 TL civarı ödemek iyi sayılıyor.
Lakin burada yazdıklarım hep turistken gittiğim yerler. Yeni ve güncel keşiflerim için Instagram hesabımı takip edin ve mydubai adıyla sabitlediğim hikayelerimde gittiğim mekanları inceleyin.
DUBAİ GEZİ TURU
Fikir vermesi açısından ilk seyahatimizde yaptığımız rotayı gün gün sizinle paylaşıyorum. Yazının geneli daha çok önerilerle dolu. Zamanınıza göre dağılımı siz yapın!
1.GÜN:
Jumeirah Beach: Otelin servisi ile kendimizi sabah saatlerinde tertemiz bir suyu olan bu halk plajında bulduk. Bu bölge villalar bölgesi. Arkanızda öyle bir çok gökdelen bulunmuyor. Burj Al Arab’ı görerek denize giriyorsunuz. Burada şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Biz 50 AED’ye şemsiye kiralamıştık. Acıkırsanız birçok kafe var yakınlarda. Buralara yakın bir de Kite Beach var, o da ünlü.
Burj Al Arab: Herkesin bildiği üzere Dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli. Gezmek için bile rezervasyon istiyor. Lavabolarda Versace / Hermes parfümler var. Olsun o kadar!
Deniz planı yapmazsanız da Dubai Miracle Garden. Gez gez bitmeyecek bir yer değil ama tam fotoğraflık görsel şölen. Giriş 45 Dirhem bence gitmeye değer.
Dubai The Mall: Burası sadece bir AVM değil, önce bunda anlaşalım. Umur bana Öykü bak Dubai Mall’a gideriz dediğinde “AVM mi gezeceğiz yahu” diye dalga geçen ben, içerisinde gayet halka açık köpek balıklarıyla yüzülen akvaryumu olan, katlarda golf arabalarıyla gezilen, müthiş restoran ve dükkanları olan bu yere bayıldım ki iki gün üst üste gittim.
Texas Roadhouse, The Cheesecake Factory (Oreolu cheesecake), Zaytoni (Lübnan & Ermeni mutfağı – Kebab Orfaly ve Kebab Halabi bildiğin Urfa ve Halep kebapları ama pek güzel) tavsiye ettiğim restoranlardır.
AVM’nin son katındaki Kinokuniya isimli kitapçı tam bir cennet. Çok büyük ve içerisinde aradığınız her şeyi bulabiliyorsunuz.
The Dubai Fountain: Burj Dubai Gölü’nde bulunan 270 metre uzunluğundaki dünyanın en büyük fıskiyesi, suyu 150 metre yükseğe fırlatıyor. 30 dakikada bir dünyanın en yükseğe fışkıran su şovunu Hint müzikleri eşliğinde izliyorsunuz. Üstelik bu dünyanın en uzun binası Burj Khalifa’nın hemen önünde gerçekleşiyor. Bu gösteriyi tasarlayan kişi aynı zamanda Las Vegas’taki su gösterisinin mimarı.
Su şovu izlediğiniz köprünün sonunda Souk Al Bahar bulunuyor. Bu çarşıyı gezebilir içinde veya hemen yanındaki kafelerde nargile içebilirsiniz. Zahr El Laymoun’da Lübnan kahvesi ve Traditional kahve tavsiyedir. Kahveler cezve ile sunuluyor.
Burj Khalifa: 828 metre yüksekliğinde 160 katlı dünyanın en yüksek binası. Bina şehrin her yerinden gözüküyor. 400 AED yani 300 TL civarı bir bedel ile 125.kata çıkıp Dubai manzarasını izleyebilir, ne kadar küçük olduğunuzu hissedebilirsiniz. 122.katında yer alan Atmosphere Restaurant ise daha keyifli vakit geçirmek isteyenler için güzel bir seçenek olabilir.
Dubai Marina: Etkilenmemek elde değil! Dubai’nin marinası başka bir marinayla kıyaslanamaz bence. O görkemli, ışıklı binalar arasında yürüyüş yapmak, marina kafelerinde oturup nargile içmek kesinlikle deneyimlenmesi gereken bir mevzu. Dilerseniz genellikle ışıklı binalarımızın çatılarında bir şeyler içebilirsiniz. Özellikle tercihim Buddha Bar!
2.GÜN:
Palm Jumeirah: Palmiye şeklindeki suni adanın olduğu yere hoş geldiniz. Özellikle Skydiving fotoğraflarında bu adanın yukarıdan çekilen fotoğrafını mutlaka görmüşsünüzdür. Palmiyenin dallarında Hollywood yıldızlarının villaları ve çok lüks oteller bulunuyor. Bu otelleri de gezmeye gidebilirsiniz. Örneğin; içerisindeki aquaparkta deli dehşet eğlenebileceğiniz Atlantis Otel. Palmiye dalları arasında gezinmek için denizin altında geçitler var. Cidden ada sakin, sessiz, huzur dolu.
Bu yapay Palmiye Adası’nda Aji ve Breeze Beach Grill isimli restaurantlarda çok keyifli vakit geçirdim. Aji’nin kokteylleri efsane!
Jumeirah Beach Residance (JBR): Dubai Marina’dan tramvay aracılığıyla ile JBR 1 ve JBR 2’ye gidebilirsiniz. JBR 2 yani (The Beach) tavsiyedir. Mekanlar da güzel. Şezlong şemsiye burada biraz daha pahalı. Bu denizin de özelliği arkanıza gökdelenleri alıp plajın tadını çıkarmanız.
Çöl Safarisi: Dubai’nin olayı Çöl Safarisi. SAKIN ama SAKIN yapmadan dönmeyin. Müthiş bir deneyimdi. Güvenli, şahane bir çöl safari deneyimi için bana mail atmanız yeterli. Sizi yönlendireceğim 🙂
Adres: oyku.yalcin@oykununoykuleri.com
Tur 16:00 – 21:30 arası sürüyor. Şoförünüz sizi bulunduğunuz otelden alarak yaklaşık 50 dakikalık bir mesafe sonrasında çöle getiriyor. Çöle ulaşmadan önce yolda bir markette mola veriliyor. Buradan su, yiyecek, hediyelik eşya veya başınıza sarmak için eşarp alabilirsiniz. Ama mutlaka pazarlık yapın. Daha sonra toplanma noktasında tura katılan diğer grupları bekliyorsunuz. Bu arada araçların lastiklerinin hava basıncı kuma göre düşürülüyor ve fotoğraf çekiyorsunuz. Tüm 4×4 jeeplerimiz hazır olduğunda çölde safari başlıyor. 90 derece jeeple kum tepelerinden inmek ve yuvarlanacağını düşünmek inanın çok aksiyon dolu 🙂
Safari sonrası kamp alanına geliyorsunuz. Burada Hint kınası yaptırma, nargile içme, yemek için barbekü, alkolsüz içecek (coca cola yok Dubai’nin hiçbir yerinde bulamıyorsunuz), dansöz show izleme, deve turu gibi ücretinize dahil etkinlikler var. Dilerseniz ATV kiralama ile çöl kumunda kendiniz de adrenalin yaşayabiliyorsunuz.
3.GÜN:
Emirates Mall: Metro ile direkt Mall of Emirates durağında inip bu AVM’yi gezebilirsiniz. Bence Dubai Mall çok çok daha iyi. Ama bunun da içerisinde “Ski Dubai” adında kayak merkezi yapmışlar. Adamlar soğuğa hasret!
Souk Al Medinat: Mall of Emirates önünden 81 nolu otobüse binerek 3 AED ’ye direkt Medinat’ ta inebilirsiniz. Burası bir Kapalıçarşı pazarı. Güzel Burj Al Arab manzarası var. Su kenarındaki restoranlar güzel. Yakınlarında bir duraktan da 8 numaralı otobüs JBR’a gidiyor, buradan denize geçmek isterseniz aklınızda bulunsun.
Burada, Trader Vics’te yemek yiyebilirsiniz. Tiki Puka Puka’sı meşhur. Al Qasr oteli Medinat’a gelindiğinde kahve içme bahanesi ile girilerek gezilebilir.
Deira: Burası da bir Kapalıçarşı. Eski şehri göreyim derseniz metro ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Old Dubai bölgesinde de gezilecek çok yer var. Dubai Museum’u ve Al Seef’i es geçmeyin.
Gelelim gezi yazımızın sonuna. Dubai güzel. Bence herkes en az bir kere gitmeli. Peki birden fazla gidilir mi? Gidilir..İngiliz, Amerikalı, Avrupalı onca Expat var bu topraklarda yaşayan ve çok da mutlular. Dünya üzerindeki evlerimizden biri olmaya aday olabilir mi Dubai? Düşünülebilir. Neden olmasın?
12 comments