Nasıl Bu Kadar Çok Geziyorum? Bahanelere Son!

En çok duyduğum soru desem hiç abartmış olmam! “Nasıl Bu Kadar Çok Geziyorsun?” Ha bir de “Bu değirmenin suyu nereden geliyor?” var, hakkını yemeyelim! Hayatımın baş rolü seyahati nasıl merkezime oturttuğumu, hayat ve gezi felsefemi anlatacağım bu yazıda. Kendinize uygun bir ucundan yakalarsanız ne mutlu bana. E peki ben nasıl bu kadar çok geziyorum? Bahanelere son verelim mi?

Herkesin dünyaya baktığı gözlerle aslında o dünyada ne gördüğü çok farklı. Çok normal. Sahip olduğumuz büyük resim bakış açışı bizi biz yapan şeyler silsilesi ile çerçeveleniyor. Tam da bu sebeple öncelikle bugünkü Öykü olmamı sağlayan ve hayat tutkumu bulana kadar beni keşfetmeye iten olaylar zincirimi anlatmak istiyorum size.

Başlamadan önce tüm gezilerime eşlik etmek ve benimle beraber gezmek için Youtube kanalıma abone olun! Instagram hesabımdan benimle iletişime geçin, tüm seyahat mevzularını konuşalım!

Öykü?

1991 yılında küçük bir sahil kasabası Kuşadası’nda dünyaya gözlerini açan minik Öykü, hem ailesi turizmci olduğundan hem de turistik bölge çocuğu olduğundan yüz milletten insanla çocuk yaşta kaynaştı ve dünyayı keşfetmeye dair merak tohumları yıllarca içinde filizlendi. Ergenlik döneminde ilk yurtdışı seyahati, Almanya’ya öğrenci değişim programı ile gitmek olduktan sonra 10 yıl kadar profesyonel olarak dans ettiği dernekle Dış İşleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen uluslararası festivallere katıldı ve tanıştığı farklı kültürler ona yeni bir hayat tarzı gösterdi.

“Seyahat ederek ve dünyayı keşfederek yaşayabilirim!”

Önce İzmir’de Dokuz Eylül Üniversite’sinde Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri okudu, sonra iş hayatı için taşındığı İstanbul’da özel bir bankada çalışırken Yıldız Teknik Üniversite’sinde İşletme Yüksek Lisansı yaptı ve 6 yıl yalnız yaşama serüveninin ardından YUMYUM’u Umur ile evlendi. Gezdiler, çok gezdiler. Yetmedi, bir süre sonra ikisi de aynı gün istifa etti. Öykü, Mali Müşavir olma ve kendi işini yapma peşinde çalışırken, Umur da uluslararası bir şirkette mobilitesi yüksek bir iş buldu. Evleri olan ama adeta evsiz gibi yaşayan bir çift oldular. Mutlu son! Gerçekten son mu? Bence bu öykü devam edecek..

HAYAT TEPSİDE SUNULMADI, BEN TEPSİMDE YER ALACAKLARI SEÇTİM

Hayatta hep şanslı olmayı diledim. Şans çok önemli. Sağlık ve şans hayatta size istediklerinizi sunuyor ama problem yaşıyorsanız pes etmek mi çözüm?

Şimdi tam da aynı Öykü, bu kadar okuyup hayallerindeki gibi bir iş bulmuşken kariyer hırsı ile o ana kadarki motivasyonunun peşinde gidip çok başarılı ve mutlu ya da mutsuz ve işkolik olabilirdi. Ama ben biliyordum olmak istediğim şey o an olduğum veya o patikanın sonunda beni bekleyen Öykü değildi. Yani kafamda hayat boyu hep “İstediğim hayat bu mu?” sorusu vardı. İyi ki bu soruyu sormuşum, sormaya devam ediyorum. Bu soruyu kendime sormayı unuttuğum bir zaman dilimi de olmadı zaten. Biliyordum çünkü malum soruyu sormaktan korkan insanlar alacağı cevabı aslında bilen ve yıllarca derinlerde bunu bastırmış kişiler. Çünkü onların aileleri izin vermez, eğitimleri yeterli değildir, eşleri desteklemez, çocukları vardır, borçları vardır. Yani onların bahaneleri vardır. Saydığım tüm bahaneler aslında sizin seçimleriniz sonucunda oluşmuş durumlar ve bunları değiştirebilir, esnetebilirsiniz. Onlarla uğraşmayı, üstüne gitmeyi sadece SİZ seçebilirsiniz. Doğarken tercih hakkınızın bulunmadığı aileniz bile, hayatınızın öznesi yapmak istediğiniz tutku için ikna edilebilir. Sadece hayatta istediğiniz noktada görmüyorsanız kendinizi, istediğiniz yerde olmak için uğraşacak gücünüz olmalı! Bu güç tabii ki herkesin içinde var.

Yaşama içgücüsü içimizdeki en temel dürtü iken ve bunun için adam bile öldürebilirken, dilediğimiz hayatı yaşamak için nasıl bu kadar güçsüz oluruz?

ÖNYARGILARDAN KURTULDUM

  • Bir kadın tek başına otostop çekerek gezebilir.
  • Tutkuları peşinde koşan insanlar vakit kaybetmiyordur, bir insanın arayışta olması onu boş bir insan yapmıyor.
  • İngilizce bilmeden yurtdışına çıkabilir, gezebilir, dilini bilmediğiniz bir insana aşık bile olabilirsiniz.
  • Parasız gezilmez ama gezmek için servetiniz olmasına gerek yok.
  • Hayallerinin peşinde koşan insanlar baba parası yemek zorunda değil, “Ben bunu yapmam, yapamam” lardan kurtulmuş kişiler de var.

SEYAHATİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK BAHANELER

Dil bilmeden gezebilirsiniz: Translate indirin telefonunuza ya da elinize bir sözlük alın. 50 kelime ezberleseniz ya da 10 – 20 cümle kalıbı yazsanız bir kağıda her türlü işinizi görürsünüz. Beden diliniz var!

Tek başınıza gezebilirsiniz: Hostellerde konaklamak en iyi seçeneğiniz olur hatta. Seyahatten arkadaşlıklarla dönersiniz. Tehlikeli ve size aşırı uç gelen tipler çıkarsa karşınıza güvende hissetmek için uzak durun ki endişe yaratacak olaylar yaşamaya mahal vermeyin. İnternetiniz olsun mümkün oldukça ama WİFİ ile idare ediyorsanız da offline haritalar indirin. Yıl 2018 kimse hiçbir yerde kaybolmaz.

Az para ile gezebilirsiniz: Parasız gezilmez, güvenli de olmaz. Sonuçta her yerde, doğup büyüdüğünüz mahallede olabileceği gibi başınıza bir şey gelebilir. Mutlaka o gün kalacak yer ve yemeğinizi çıkaracak kadar para olsun cebinizde. Gezi tarzınız Couchsurfing kullanarak insanların evinde misafir olmak ve marketlerden alışveriş yaparak yemek yemek de olabilir; mekan keşifleri, müze gezileri ile dolu seyahatler de. Doğru yanlış yok, yapılan en hatalı düşünme şekillerinden biri kendinizi özellikle seyahat kadar özgür hissettiren bir ilgi alanında kalıplara koyup, sınıflandırmak. Bir seyahat diğeri ile aynı mottoda olmak zorunda değil. Birinde düşük bütçeli takılıp birinde daha orta direk ve deneyimsel aktiviteler peşinde koşabilirsiniz.

HAYALLER İÇİN HAREKETE GEÇ

Ben gezmek için ne yapıyorum, nasıl bu kadar çok geziyorum?

Tüm gelirimi ama TÜM, seyahate yatırıyorum. Benimle aynı kafa yapısına sahip, aynı hayali paylaşan bir hayat arkadaşım var. O beni seçti, ben de onu. Ciddi bir zorluk olmadıkça hayatımızda borçlanma kavramı yok. Ne kadar varsa o kadar harcıyoruz. O harcamayı yapmak için de çalışıyoruz. Ev almama, kredi çekmeme yeminimiz var. Çok uzun zamandır isteyip son 6-7 aydır aktif uygulayabildiğimiz, eskimedikçe ve ihtiyacımız olmadıkça HİÇ kıyafet almama kuralımız eklendi dünyamıza. Çocuğumuz yok. Olsaydı da biz ona değil o bize uysun isterdik. Sıfırdan bir insan dünyaya getiriyorsan tabii ki karakteri var, ama sen ona ne öğretir ve gösterirsen onu bilecek.

NASİHATLERİ PRATİK HAYATA UYGULAMA İÇİN YAPILABİLECEKLER

Görmek istediğin ülkelerin ve şehirlerin listesini çıkar.

Her gün bir görevin olsun. Uçak bileti bakmak!

Kendine ilham alabileceğini düşündüğün birkaç kişi bul. İlle seyahat olmak zorunda değil. Takip et, kitaplarını oku, filmlerinizi izle, felsefesini anla.

Değiştirmek istediklerinin listesini yap.

Hayattaki önceliklerinin listesini yap. İlk 3 içinde ne var bak ve orada olmaya devam etmelerini istiyor musun sorgula.

Asla yapmam / yapamam dediğin bir şeyi yap.

Hayatından zaman satma.

Bir parkta kuş gördüğünde neden orada diye düşün. Onun orada olmasının bir nedeni var, senin de nedenlerin var.

Zihinsel ve fiziksel bağımlılık seni yönetilebilir kılan şey. Zincir kır, kendini sen yönet.

Şükret ve iste! Daha fazlasını iste.

Bir saniye sonra öleceğinizi bilerek yaşadığınız dünyada gerçekten mutlu musunuz? Biri size ölüm tarihinizi verse hayatı daha farklı yaşar mıydınız?

Cevap sizin için çok kıymetli. Lütfen peşinden gidin..

Sevgiler!

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur yazım için tıklayın.

Balon Otel Deneyimi yazım için tıklayın.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Related posts

Uçuş Mili Kullan Pointship İle Paylaş Kazan

İlişkilerin Karmaşık Dünyası

Yurt Dışında İş Bulmak & İngilizcenin Önemi

21 comments

Ferda Ekim 26, 2018 - 9:19 am
Senin yazdıklarını okumaktan kendimi alamıyorum yazdigin yazıların bile bizzat bana öyle güzel bir ruhuma isliyo ki o pozitifligin beni sana dahada hayran bırakıyo seni yerim güzel kalpli meleğim hep bu iyi niyetin sukretmen var ken sırtın yere gelmez seni çok sevi-yorum
Öykü Yalçın Ekim 26, 2018 - 11:24 am
İyi niyet ve enerji bize mutluluk getiren en temel ögeler tabi ki şükür! Sıkıntılı her durumda bunları hatırlamaya çalışalım. Çok çook teşekkür ederim <3
Pınar Karaoğlu Ekim 26, 2018 - 9:28 am
Nasıl bu kadar geziyorumun yanında insanın kendini ve hayatını sorgulatan, durup bir düşündüren, bazen gerçekten cevabını bildiği için kendine sormaktan çekindiği soruları sırayla zihninde canlandırıveren şahane bir yazı olmuş.
Öykü Yalçın Ekim 26, 2018 - 11:25 am
Çok teşekkür ederim. Sorular hayatımızı her daim daha da güzelleştiren zorluklar. Sordukça daha fazlasına sahip olabileceğimize inanıyorum!
Sultan Ekim 26, 2018 - 9:43 am
Kesinlikle çok güzel ve ilham verici bir yazı ağzına sağlık ama benim gibiler için önemli bi madde eklenmeli TEMBELLIKTEN VAZGEÇ
Öykü Yalçın Ekim 26, 2018 - 11:26 am
Bu yorumlar o yüzden çok kıymetli! Katkınız için teşekkür ederim. Kesinlikle tembellikten vazgeçmek gerek! Emeksiz olmuyor.
Kutsi Ekim 26, 2018 - 9:56 am
Güzel olmuş eline sağlık:)
Duygu Ekim 26, 2018 - 10:36 am
Aslında çok doğru seyler yazdiklariniz. Cok da güzel yazmissiniz. Birçok insan başka insanlara gıbda ederek,üzülerek geçiriyor zamanini. Oysa o insanlarin da o imkanları var isterlerse herseyi yapabilirler. Ama bazı çalışanlar var ki istifa etmeleri mumkun olmayan (istifa etmenin karşılığı hapis), haftasonları yurtdışına çıkmak için yillik izin almak zorunda olan(yillik izin 20 gun), izinlerini sadece yılda 2 defa olmak uzere(yaz ve kış) kullanabilen ve bu izinleri 9 ay onceden tarih belirtmek zorunda olan mesleklerde çalışanlar var. Ve bukadar zorluğa rağmen 15 ulke görebildik çünkü seyahat nefes almak gibi. Bahanelere son:)
Öykü Yalçın Ekim 26, 2018 - 11:29 am
Çok teşekkür ederim yorumunuz için. Keşfetme tutkunuz her gördüğünüz ülkede, şehirde farklı deneyimler yaşatsın size! Maceralarınız sonsuz olsun.
Birgül Kaya Güzder Ekim 26, 2018 - 10:45 am
Yerinde olmak isterdim . Fırsatın varken bol bol gez tatlım
Öykü Yalçın Ekim 26, 2018 - 11:29 am
O fırsatı yaratmak için elimden gelenin fazlasını yapmaya hep devam edeceğim. Çok teşekkür ederim!
Mrslila Ekim 26, 2018 - 1:18 pm
Hayatından zaman satma demişsin ya onu nasıl yapicaz bide onu söylesen
Öykü Yalçın Ekim 26, 2018 - 3:36 pm
Bu alışverişte elde ettiğin değeri ne için kullandığın belirliyor aslında bunu. Zamanını bir işe, bir insana, bir objeye adadığında karşılığında aldığın şeyler ya da onunla yapabildiklerin mutluluk getiriyorsa tamam, ya değilse?
Simge özkan Ekim 26, 2018 - 2:31 pm
Her şeyi o kadar güzel özetlemişsin kii En büyük motivasyon kaynağımsın ❤️
Öykü Yalçın Ekim 26, 2018 - 3:33 pm
Bunu duymak çok özel! Teşekkür ederim, ne mutlu <3
Şule Açıkel Oral Ekim 26, 2018 - 2:45 pm
Çok güzel yazmışsın.... insan hayatın merkezine kendini koyabildiği sürece sanırım mutlu olmaya başlıyor .40a merdiven dayayan ben son 3-4 senedir bunu anlıyorum kalemine sağlık cnm benim, yeni rotalarda buluşmak üzere...
Öykü Yalçın Ekim 26, 2018 - 3:34 pm
En değerli kendimiziz, biz mutlu olmadığımızda çevremizdeki kimse olamaz. Yeni rotalar bizim olsun!
Ömer Çetin Ekim 26, 2018 - 6:10 pm
Harika işler yapmışsınız , öncelikle sizi tebrik ediyorum , benim merak ettiğim ; tamam para işini bir şekilde hallediyorsunuz , eşiniz de çalışıyor siz de çalışıyorsunuz , herşeyin en ekonomiğini tercih ediyorsunuz ; peki iZin olayını ne yapıyorsunuz ? Bütün gezilerinizde haftasonunu mu tercih ediyorsunuz ?
Öykü Yalçın Ekim 27, 2018 - 1:34 pm
Çok teşekkür ederim! Tüm bayram, resmi tatiller en az 6 ay önceden bilet alınarak planlı. Hafta sonu mümkünse Cuma ya da Pazartesi yıllık izin bağlanarak zaten dolu. Tüm yıllık izinler de bizim. Aslında tüm formül çok planlı olmak ve öncelik verip zaman yaratmak. Planlı olmak ucuza gelmesini de sağlıyor. Bazen 1 yıl sonra gideceğimiz rota belli oluyor.
Burak ŞAHİN Kasım 15, 2018 - 11:53 pm
Okuduğum en delidolu yazılardan biri. Tebrik ederim Öykü Hanım. Ben de mümkün olduğunca yurtdışına çıkan biriyim ve yurtdışına çıkmak isteyenler için büyük ilham kaynağısınız bana göre.
Öykü Yalçın Kasım 16, 2018 - 8:07 am
Çok teşekkür ederim! Ne mutlu bana böyle düşünüyorsanız :)
Add Comment