İlk Defa Yurtdışına Çıkmak İsteyenlere Tavsiyeler

aKendim gezmek istiyorum, ekonomik gezgin olmak istiyorum, ucuz bilet avcısı olup korkmadan almak, kendimi yollarda bulmak istiyorum diyenler! İlk defa yurtdışına çıkanlardan da olabilirsiniz, senede 1-3 arası seyahat edip hala çekingenliği üstünden tam atamadığına inanan ve kabuğunu kırmak isteyenlerden de! Tam da bu sebeple İlk Defa YURTDIŞINA ÇIKMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER yazımda işinizi kolaylaştırabilecek önerilerde bulunmak istiyorum. Amacım yazı sonunda özellikle YURTDIŞINA ÇIKMAK için kendinizi daha konforlu hissetmeniz ve cesaret toplamanız. Bol gezmeli günler!

Başlamadan önce tüm gezilerime eşlik etmek ve benimle beraber gezmek için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Instagram hesabımdan benimle iletişime geçin, tüm seyahat mevzularını konuşalım 🙂

Nasıl Bu Kadar Çok Geziyorum? Bahanelere Son! yazım için tıklayın.

YURTDIŞINA ÇIKMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER

Uzun Süreli Pasaport Çıkararak Kendinizi Seyahat Etmeye Mecbur Bırakın

Maalesef ki pasaport çıkartmak bazılarımızın sürekli ertelediği ya da maliyet gereği süre açısından en kısıtlısını seçip bütçe avantajı sağlamayı tercih ettiği bir konu. Lakin siz kendinizi seyahatini kendi planlayan, çok gezen, keşfetme tutkusu peşinde koşan birey olarak konumlamak niyetindeyseniz ilk tavsiye 10 yıllık pasaportunuz olsun. Defter bedeli zaten hepsinde aynı seçeceğiniz süre ücretini değiştiriyor ama bunu tek seferlik bir yatırım olarak görün. 6 aydan başlayıp 1-2-3-4 yıl ve üzeri olarak sınıflandırılan seçeneklerden en uzununu seçerseniz aklınızda hep seyahate açık bırakılan bir kapı olur. Ucuz bilet bulduysanız ha bir de vizesiz ise atlayıp giderseniz.

Not: Unutmayın pasaportunuzun süresinin bitmesine 6 ay veya daha az süre varsa ülkeden çıkış yapamazsınız. Ayrıca pasaportunuzda 2 sayfa boş yer bulunması gerekiyor. Güncel pasaport ücret bilgilerini görmek için tıklayın.

Bosna Hersek – Mostar Köprüsü

Vizesiz Ülkelerden Başla, Cesaret Topla, Sonra Doyumsuzlukla Gelsin Arka Arkaya Schengen, Amerika…

Pasaportu hallettiniz hemen başınıza bir de vize işi çıkacak diye strese giriyorsanız girmeyin, öncelikle vizesiz ülkelere seyahat etmeyi seçin, hem böylece vize masrafından da ilk etapta kurtulmuş olursunuz. Türk vatandaşlarının vizesiz gezebileceği TAM 102 ülke var. En çok tercih edilenler ise Ukrayna (pasaportsuz sadece kimlikle de gidebilirsiniz) ; Balkanlarda; Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk, Makedonya, Uzak Doğuda; Japonya, Tayland, Filipinler, Maldivler, Malezya, Sri Lanka, Afrika’da; Kenya, Güney Afrika, Mauritus, Güney Amerika’da; Arjantin, Brezilya, Peru diye uzar gider liste! Hatta hiç masrafsız olanların yanı sıra sınır kapısında ödeme yaparak anında vize alabildiğiniz ülkeler bile çok fazla.

Zaten vizesiz ülkelerde başlayıp seyahat ettikçe keşfetme arzusu sizi yakıp kavuracak işte o zaman YURTDIŞINA ÇIKMAK uğruna uğraştıran vize işleri bile katlanılır kılacak kendini. İşte o zaman Avrupa için yeşil pasaportunuz yoksa Schengen; kıtalararasında Amerika, Kanada, Avusturalya, Yeni Zelanda için ayrı kendi vizelerine başvurursunuz.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır yazım için tıklayın.

Amerika Vizesi Nasıl Alınır yazım için tıklayın.

İzlanda

Neresi Olsun? İlk Rota Olarak Seçilebilecek Seyahat Durakları?

Balkanlar biz Türkler için hem lokasyon hem de kültürel geçmiş gereği çok kolay gezilesi topraklar. Ya da Schengen vizesi aldıysanız Avrupa’da gezmeye başlamak için en kolay ama en keyifli rotalardan biri İtalya özellikle de Roma. Size fikir vermesi açısından gezmenin kolay olduğunu düşündüğüm destinasyonlara ait gezi rehberlerini aşağıya bırakıyorum. Daha fazlası için blogu sonuna kadar kurcalayabilirsiniz 🙂 Özellikle Vizesiz Avrupa bölümü!

Bir şehri gezmenin en kolay yollarından biri Free Walking Tour adı verilen ücretsiz bahşiş usulü çalışan yürüyüş turlarına katılmak. Gitmeden internetten nereden başladığına bakabilir ve o saatte orada olarak rehber eşliğinde gezebilirsiniz.

Arabayla Balkanlar Gezi Turu: Rota & Planlama yazım için tıklayın.

Selanik Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Ohrid Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Karadağ Budva Kotor Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Mostar Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Belçika Brugge

Eşeği Sağlam Kazığa Bağlamak

Stres ve koşturma olmasın kafam rahat olsun derseniz seyahat planlamanızı yaparken biraz kontrolcü kişilik modelini benimseyin. Temel detaylarla ilgili özellikle ilk birkaç gezinizde açık nokta bırakmayın. Örnek vermek gerekirse;

  • Konaklama için rezervasyonlarınızı önceden tamamlayın. Konaklama yaptığınız yerin adresi, oraya en yakın metro durağı bir yerde yazılı olsun. İnternet olmasa da ulaşabilir olun.
  • Yanınızda belirli miktarda para bulundurun ama hepsini aynı yerde taşımayın. Birden fazla kişiyseniz bölüşün, çantalara dağıtın ve yan kesicilik senaryolarına karşı güvenli bir şekilde taşıyın. Çok fazla nakit bulundurmaya gerek yok. Kredi kartı kullanabilir veya ATM’lerden ufak bir komisyon karşılığı para çekebilirsiniz. Kredi kartı kullanıyorsanız ekstrenizi USD, EURO, TL olarak alın. Böylece bankaların kur farkından dolayı zarara girmeyin.
  • Ulaşım için ön hazırlık yapın. Havalimanından şehre nasıl ulaşacaksınız, şehirde nereleri gezeceksiniz iyi bilin. Listenizi Ulmon uygulamasını indirerek offline harita üzerinde işaretleyip kolaylıkla gezebilirsiniz. Şehir merkezlerindeki tourist information bürolarından ücretsiz harita ve bilgi alabilirsiniz.
  • Mümkünse yurtdışında geçerli internetiniz olsun. Firmalar günlük belirli bir tutar karşılığı aynı hattınızı yurtdışında kullanmanıza olanak veriyor. Bu, kaybolma veya bir yeri bulamama sorununuzu çözer. Bunu sağlayamıyorsanız kafe, restoran ve şehrin WİFİ hattına bağlanırsınız. Lakin sakın herhangi bir paket almadan yurtdışında Hücresel Veriyi yani interneti açmayın, vallahi batarsınız.
Japonya – Tokyo

Oyuna Gelmemek İçin Dikkat Edilecekler

Uçak Biletinizdeki valiz hakkını aşarsanız ekstra para ödemeniz gerekebilir. Uçtuğunuz havayolu firmasına göre kontrol edin. Üstelik bir de online check-in yapın. Hem havalimanında sıra beklemeyin hem de bazı firmalar bunun için ödül puan veriyor onu kazanmış olursunuz.

Pasaport ile yurtdışına her çıkışınız için Yurtdışı Çıkış Harç Pulu (2018 -15 TL) almanız gerekiyor. Havalimanındaki harç pulu veznelerinden alabilirsiniz. Almadan pasaport sırasına girmeyin. 2 saat önceden orada olmanızı söylememe gerek yok. Pasaport sırasında Türkiye’den çıkışta bir şey sormazlar. Ama giriş yapacağınız ülkede “All Passport” bölümünü takip ederek ulaşacağınız pasaport kontrol noktasında “nerede kalacaksın, kaç gün kalacaksın, tanıdığın var mı” soruları gelebilir. Sade ve doğru cevaplar verin. Ama tanıdığınız varsa da yok diyin ve mutlaka ücretsiz iptal edilebilir de olsa konaklama rezervasyonunuz bulunsun.

Prizler yurtdışında farklı olabiliyor. Orada yanınızda olmadığı için fazla para ödeyip almanız gerekebilir. Gitmeden kontrol edebileceğiniz bir madde olarak aklınızda bulunsun. Farklı ise gittiğiniz ülkeden alırsınız.

Havaalanında döviz bozdurmayın, genellikle görüp görebileceğiniz en zararlı şekilde paranızı bozmuş olursunuz. Seyahatlere Avrupa ise Euro değilse Dolar götürün. Avrupa içinde o ülkenin para birimi Euro’dan farklı ise ve havaalanından şehre ulaşımda illa ki nakit gerekiyorsa yol paranız kadar bozdurun. Veybiletmatiklerden kart ile bilet alın.

Gördüğünüz her taksiye çat diye binmeyin. Özellikle pazarlığa açık olan ülkelerde mutlaka fiyat sorun. Çok ihtiyaç olursa Uber kullanın, kazıklanmanızı engelleyecektir. Metro sistemi iyi olan ülkelerde zaten hiç taksi vb. kullanmayın, sora sora Bağdat bulunur.

Hangi Mevsim Nereye Gidilir bilmek önemli. Seyahatinizde hem daha keyifli gezer hem de kıyafet açısından sıkıntı yaşamazsınız. Tabii ki bunun için de bir yazı yazdım 🙂

İtalya – Milano

YURTDIŞINA ÇIKMAK konusunda en büyük sorunu aşalım!

Dil Mevzusunda Bir Rahatlayalım. Gerçekten Tüm Gezginler İngilizce Mi Biliyor?

Büyük cevap: Bilmiyor! Bir kağıda yazacağınız 10-20 cümle kalıbı, ezberlenen 30-50 kelime. Veya sözlük ya da translate uygulaması ile ayakta kalmamanız mümkün değil. Beden dili diye bir şey var. Turist olun, çekinmeyin. Dil bilmemeyi ya da az bilmeyi lütfen engel olarak önünüze koymayın.

Konaklama Seçenekleriniz Neler Olabilir?

Booking: Otel seçiminde en çok kullandığım site. Bir de Booking İndirim Kodu kullanarak bu kodun linkinden rezervasyon yaparsanız konaklama sonrası hem linkin sahibi hem siz 15 Dolar iade alıyorsunuz. Linki bırakıyorum, umarım bol bol kullanma fırsatı yakalarsınız. 8 Puan ve üstü yerleri genelde tercih ediyorum. Yorumları mutlaka okuyun.

Airbnb: Eğer 2 kişi ve üzeriyseniz, otel değil ev ya da oda kiralamak istiyorsanız bazen şehrin tam merkezinde baya uygun fiyata çok tarz seçenekler bulabilirsiniz. Airbnb kodumu da size bırakıyorum. Yine burada da karşılıklı kazanç var! Üye olduktan sonra en az 250 TL tutarındaki ilk seyahatinizde 130 TL kazanacaksınız. 65 TL de ben kazanacağım.

Hostel: En uygun fiyatlı konaklama seçeneği. Özellikle Booking’den konaklama bakarken görebilir ya da Hostelworld üzerinden çok çok uygun fiyata bir odada ranzalı yatak kiralama yapabilir ya da ortak banyolu iki kişilik oda seçenekleri bulabilirsiniz. Baya otel gibi özel banyolu iki kişilik odalar da var tabii ki. Yine puanı yüksek oldukça, gayet güzel ve temiz olan bu seçenekte üstüne bir de ortak alan kullanımlarında insanlarla tanışıp sosyalleşebilirsiniz.

Couchsurfing: Seyahatte birinin evine misafir olmak sonra da o sizin şehrinize geldiğinde siz onu misafir ederek bir arkadaşlık kurmak isterseniz tamamen gönüllülük esasına kurulu. Ücret ödemeden konaklama yapabileceğiniz bu seçenekte şansınıza ne çıkarsa ona tamamsınız demektir. Tabii ki gitmeden önce talep ileteceğiniz kişiyi seçmek, onun da sizi kabul etmesi ilk kural. Bazen evde sizin gibi başka gezginler de olabilir.

Güney Afrika – Cape Town

İLK DEFA YURTDIŞINA ÇIKMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER yazımı burada noktalıyorum. İlgilenebileceğiniz diğer yazılarımı da aşağıya bırakıyorum. Umarım içinizde bir parça alev yakabilmişimdir!

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Sizinle tüm tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Related posts

Uçuş Mili Kullan Pointship İle Paylaş Kazan

İlişkilerin Karmaşık Dünyası

Yurt Dışında İş Bulmak & İngilizcenin Önemi

5 comments

Filiz Kasım 7, 2018 - 3:50 pm
Süpersin, gözlemlerin ve bunu aktarışın çok güzel, Amsterdam yazınla seni tanıyıp takip etmeye başladım, herneyse amacın aynen devam et
Öykü Yalçın Kasım 7, 2018 - 6:31 pm
O zaman iyi ki yollarımız kesişmiş ☺️ Yazılarıma eşlik ettiğiniz için çok teşekkürler!
Enes Akyil Kasım 7, 2018 - 4:04 pm
Merhaba. 16 yasimdan beri yurtdisina cikma , yepyeni yerler gorme ve yepyeni insanlar tanima hayali kuruyorum. Henuz 20 yasindayim ve bu hayalimi hala gerceklestiremedim. Sanki her gun bunu gerceklestirnek daha da imkansizlasiyor. Ustelik etrafimda ki insanlar bunu bakkaldan ekmek almaya gider gibi gerceklestiriyor. Kumbarama attigim her kurus benim icin hayalime bir adim daha yaklasmak demek. Ayrica sizleri bu sekilde gormek beni her zaman daha da umutlandiriyor. Siz ve sizin gibi gezginler iyi ki varsiniz. YoldaOlmak , RotasizSeyyah , HayallerimdeBen hepsi gittikleri ulkeden ufak hediyeler yolladilar. Umarim bir gun icinde azicik bile gezme tutkusu olan ve bunun icin cabalayan bizler bu guzel hayalimizi gerceklestirebiliriz. Ayrica kac yasinda ilk yurtdisi seyehatinizi gerceklestirdiniz ve ne zaman seyehat hayali kurmaya basladiniz? Yoksa hepsi birden mi oluverdi? Simdiden cok tesekkurler. ^-^
Öykü Yalçın Kasım 7, 2018 - 6:34 pm
Ne istediğini bilmen ve bir amacın olması o kadar güzel ki! Güzel olmanın ötesinde hayalinin bir gün mutlaka gerçek olacağına kanıt. Kendimle ilgili kısmı bir yazımda anlatmıştım. İletiyorum. https://www.oykununoykuleri.com/2018/10/nasil-bu-kadar-cok-geziyorum-bahanelere-son.html Sevgiler <3
.... Haziran 29, 2020 - 10:55 am
15 yaşındayım Ingilizce seviyem B2. Japonya ya gitmeyi planlıyorum. Sınır kontrolünde bir sorun çıkar mı?
Add Comment