DMZ Bölgesi – Kuzey Kore ve Güney Kore Sınırı

Güney Kore biletimi aldığımda, aklımdaki ve kalbimdeki en büyük dilek DMZ Bölgesini görmek yani Kuzey Kore ve Güney Kore Sınırına gitmekti. 250 kilometre uzunluğunda 4 kilometre genişliğindeki bu sözde askerden arındırılmış bölge; resmiyette bitmemiş. Sadece ateşkesle sonuçlanmış Kore Savaşı‘nın ardından kurulmuştu. Ve ben burayı görmek, Kuzey Kore’ye uzaktan da olsa dünya gözü ile bakmak için sabırsızlanıyordum! DMZ Bölgesi – Kuzey Kore ve Güney Kore Sınırı yazım ile sizi o anlara götürmek istiyorum.

Başlamadan önce tüm gezilerime eşlik etmek ve benimle beraber gezmek için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Güney Kore seyahatime ait Seul ve Busan Vloglarımı bölüm bölüm kanalda bulacaksınız.

Instagram hesabımdan benimle iletişime geçin, tüm seyahat mevzularını konuşalım 🙂

Kore Savaşı Hakkında Ön Bilgi

Kuzey Kore’nin Çin ve Sovyetler‘in desteği ile Güney Kore topraklarını büyük ölçüde işgal etmesiyle, Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde içerisinde Türk askerlerinin de yer aldığı Birleşmiş Milletler ordusu seferberlik ilan ediyor.

Milyonlarca canın yitirildiği, 1950 – 1953 yılları arasındaki bu savaşta 16 ülkenin vatandaşı yer alıyor. Zaten mutlaka çevrenizde bu savaşta yer almış, gazi olmuş ya da vefat etmiş biri veya bir arkadaşınızın yakını vardır. O yüzden içinde yer aldığımız savaş sonrasında kurulan bu tampon bölgeyi görmek daha da önemliydi benim için. Ki sonrasında Busan’da yer alan dünyadaki tek Birleşmiş Milletler şehitliğine giderek bu hissiyatı çok daha etkili yaşadım.

Savaş yüzünden aileleri, arkadaşları ayrı düşüren bir sınır. Düşünsenize bugün bir savaş oluyor ve ülkenin iki ayrı ucundasınız diye ailenizden, en yakın arkadaşlarınızdan ayrı düşüyor ve ömür boyu ayrı yaşamak zorunda bırakılıyorsunuz.

Savaş barışla sonlanmadı aslında sadece ateşkes imzalandı. Bugün hala Kuzey Kore; tüneller kazarak, nükleer gücüyle çok da sakin durmuyor. Bakalım gelecekte tüm dünyayı neler bekliyor olacak.

Kuzey Kore’nin nasıl yönetildiği ve orada yaşayan insanların gerçek dünyadan nasıl soyutlandırıldığı ile ilgili bilginiz yoksa lütfen bu yazıdan sonra onu da araştırıp okuyun. İnsan hayretler içinde kalıyor.

Hal böyle olunca Kuzey Kore’yi turist olarak ziyaret etmek çok zor ve izinlere bağlı olduğundan, ben de en azından Güney Kore’ye kadar gelmişken bu sınır bölgesini görmek istedim. Hoş Kuzey Kore’ye gidebilseniz bile bir tiyatro görüyorsunuz. Onlar size neyi nasıl göstermek isterse o. Gerçek bir seyahatten söz edemiyoruz.

DMZ Bölgesini Görmek İçin Tur Satın Almak

Kuzey Kore sınırına gittim! Bu cümleyi kurduğuma inanamıyorum. DMZ Bölgesi (Demilitarized Zone); sözde askerden arındırılmış, 250 kilometre uzunluğunda 4 kilometre genişliğinde devasa bir tampon bölge. Kuzey Kore sınırında kuzeyin, Güney Kore sınırında güneyin abartısız milyon tane askeri var o ayrı. Her şey pamuk ipliğinde gibi gergin bir o kadar da el değmemiş doğa içinde huzur dolu bir hayat var.

Bu kadar büyük bir alanda kimse yaşamadığından, insanlar kafasına göre giremediğinden mükemmel bir doğa var. İnsanın içinde olmadığı bir dünyanın ne kadar saf ve temiz olduğunu görebileceğiniz bir deney alanı gibi adeta. Nehirler akıyor, her yer yemyeşil, hayvanlar ve bitkiler ile çok güzel bir yer.

Haliyle buraya elinizi kolunuzu sallayarak kendiniz giremiyorsunuz, gezmek için tur satın almış olmanız şart. Ben seyahatimden önce araştırırken DMZ Tours‘u buldum ve yarım günlük sabah paketini 50.000 Won’a aldım. Fiyatlar 45 – 50.000 arasında değişiyor zaten. Otelden alıp dönüşte şehir merkezine bırakıyorlar. İngilizce bilen Koreli bir rehberiniz oluyor.

Sabah çok erken saatte gittiğinizden ve gezinin temposu hızlı olduğundan, orada fotoğraf çekmek varken kafelerde oturup kahvaltı yapmak istemezsiniz. Çünkü zamanınız gerçekten kısıtlı oluyor. Bence yanınızda sandviç ile gelin. Zaten yol Seul’den 1 saat sürüyor. Kahvaltı işini yolda halledersiniz. Turun alış saati 07:00 bırakma saati 13:30. Dilerseniz daha çok yer gezebileceğiniz tüm günü kapsayan turlar da var.

Pasaportunuzun aslının yanınızda olması şart. Kıyafet kuralı yok. Ödemeyi tur günü nakit veya kartla yapabiliyorsunuz. 1 gün öncesine kadar da rezervasyonunuzu ücretsiz iptal edebiliyorsunuz.

DMZ Bölgesi Gezi Planı

Şöyle demir tellerle dolu yemyeşil yollarda otobüsümüzün tekerlekleri yuvarlanarak ilerledi.

Imjingak Park – The Bridge of Freedom

İlk durağımız Imjingak Park’tı ve burada savaşı anlatan birkaç köşe gördük.

Bunlardan biri de parktaki seyir terasından gördüğümüz Freedom Bridge yani Özgürlük Köprüsü’ydü.

Checkpoint

Daha sonra Checkpoint’te askerler otobüse bindi ve tek tek pasaportlarımıza bakarak içeri kaç kişi olarak girdiğimizin sayısını aldılar. Aynı sayımı çıkışta da yaptılar. Burada fotoğraf, video çekmek yasaktı. Askerlerin ve sınırın görülmesini istemiyorlar.

Dora Observatory

Daha sonra Kuzey Kore’yi dünya gözüyle görebilmek için Dora Observatory’de gözlem yapmaya çıktık. Burada ücretsiz kullanabileceğiniz teleskoplarla dağlarının sivriliğinden bile anlayabileceğiniz Kuzey Kore’yi izliyorsunuz. Kuzey Kore tam saat 12 yönünde. Saat 11 yönünde şu an aktif olmayan bir fabrika, 1 yönünde ise şu an içinde kimsenin yaşamadığı evler var. Bir de 160 metre 270 kilo rekoruyla dünyanın en büyük bayrağını görüyorsunuz. Güney Kore’ninki de görebildim. Zamanında bir o bir diğeri birbirlerini büyüklükte geçme yarışına tutuşmuşlar; kazanan Kuzey, pes eden Güney olmuş.

Kuzey Kore’ye bakıyorsunuz
Sol taraf Kuzey sağ taraf Güney Kore

The 3rd Infiltration Tunnel

Kuzey Kore tarafından kazıldığı halde, inkar edilen bir tünelde, yerin altında 1 km yürüdüm. İNANILMAZDI!

DMZ bölgesinde 4 tane böyle tünel var, ben 3.tüneli gezdim. Bu tünel dinamitle patlatılarak Kuzey Kore tarafından açılmış. Hatta birçok insan ölmüş bu işlemler sırasında. Tabii ki Kuzey Kore bunu kabul etmeyip maden var diye yalanlıyor, kanıtı da duvarlara sürdüğü sahte kömürler.

358 metre yokuş aşağı tünele giriş için yürüyüp sonra 3.bloğa kadar 265 metre tünelde yürüyorsunuz. 2. bloğa açılan pencerenin önünde dikenli teller arkasında da yeşermiş bitkiler var. Toplamda 1 kilometre yerin altında yürümüş oluyorsunuz.

İçeri girerken ciddi anlamda uyarılıyorsunuz, sağlığınızın ve psikolojinizin elverişli olması lazım. Kafanıza baret takıyorsunuz. Spor ayakkabı giymek çok mantıklı çünkü içerisi soğuk. Bu sebeple üstünüze de bir şey alın. Yürürken etraftaki dinamit izlerini görüyorsunuz. Nefes almak zor değil. İçerisinin kalabalık olması daraltmıyor. İçeri girmeden önce dolaplara eşyalarınızı, telefonunuzu, kameranızı kilitlemeniz isteniyor. Haliyle çekim yapmak yasak. Çıkışta ise sadece burada bulabileceğiniz ürünler satan bir hediyelik eşya dükkanı var. DMZ magneti alın! Bir de Kuzey Kore viskisi satıyor!

DMZ Theater & Exhibition Hall

Tünelden sonra tiyatroda size Kore Savaşı’nı anlatan bir belgesel izletiliyor. Gördüklerinizin etkisiyle artık tüyleriniz diken diken oluyor.

Dorasan Station

DMZ’nin son durağı ise artık kullanılmayan ama bir dönem Güney ve Kuzey arasındaki en yakın istasyon olan Dorasan Tren Garı’na gidiyoruz. Aslında bu istasyon açık olsa tren yolu Avrupa’ya kadar uzanıyor. Rehberimiz: “Keşke açık olsa, o kadar istiyoruz ki, seyahat etmemiz nasıl kolaylaşır.” diye sitemde bulundu.

Buradaki bilet ofisi, anı amaçlı Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’ne giden bir tren bileti satıyor. Fiyatı 1000 Won yani 1$’dan az. Üzerine Kuzey Kore damgası basabiliyorsunuz. Müthiş bir hatıra.

Savaşın ne kadar yıkıcı ve ne kadar saçma olduğu gerçeğini bir kez daha, unutulmaz bir deneyimle öğrendim. İnsaneli değmeyen tampon bölgedeki doğa o kadar güzel ve temiz ki, DMZ adeta cennet gibi. Gerçekten insan doğasında iyilik mi var kötülük mü? Düşünmeden edemiyorum.

Tek başıma 10 gün boyunca gezdiğim Güney Kore’de unutamayacağım anlardandı burada yaşadıklarım. Seul’e gidiyorsanız kesinlikle atlamayın.

Nasıl Bu Kadar Çok Geziyorum yazım için tıklayın.

Yurtdışına İlk Defa Çıkacaklara Tavsiyeler yazım için tıklayın.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Sizinle tüm tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Related posts

Bali Gezi Rehberi – Rota & Planlama

Ürdün Gezi Rehberi – Bilmeniz Gerekenler

Filipinler Gezi Rehberi – Rota & Planlama

1 comment

Güneş AKDOĞAN Aralık 22, 2019 - 8:13 pm
DMZ'nin yaban hayatı ile ilgili bir belgesel izlemiştim. Bu yazıda bahsettiğiniz diğer konulardan hiç haberim yoktu. Çok garip, çok ilginç bir bölge. Umarım Kuzey ve Güney Kore'de her şey normale döner ve bu harika bölgeler de hakettiği değere kavuşur.
Add Comment