Asya’da seyahat edebileceğiniz en keyifli ülkelerden biri Güney Kore. Kültür farklılığına boğulacağınız; neon tabelalarla dolu sokakları, ilginç yerel lezzetleri, sonsuz alışveriş seçeneği sunan mağazaları, K-Pop müziği, güzellik ve estetik anlayışıyla bambaşka bir seyahat sunuyor. Seul Gezi Rehberi yazım ile tek başıma gezdiğim Güney Kore‘yi anlatıyorum size!
Çok ani bir kararla bu rotayı seçtim ve iki hafta sonrasına biletimi aldım. Güney Kore’yi tek başıma gezmeye, 10 gün boyunca Seul ve Busan‘ı keşfetmeye hazırdım. Bambaşka bir kültüre ışınlanmak beni inanılmaz heyecanlandırıyordu. Daha önce Japonya’yı gezdiğim için, benzer özellikleri olduğunu da bildiğimden seveceğime emindim. Ama dürüst olayım bu kadarını da beklemiyordum. Çok güzeldin Güney Kore!
Başlamadan önce tüm gezilerime eşlik etmek ve benimle beraber gezmek için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Busan ve Seul Gezi Vloglarımı bölüm bölüm kanalda bulacaksınız.
Instagram hesabımdan benimle iletişime geçin, tüm seyahat mevzularını konuşalım 🙂
Seul Alışveriş – Kore Kozmetik Markası Önerilerim ve DMZ Bölgesi – Kuzey Kore ve Güney Kore Sınırı yazılarım için tıklayın. DMZ ile ilgili yazımda Güney Kore’nin Türkleri neden sevdiğini ve Kore Savaşı‘nda oynadığımız rolü bol bol anlattım. Tarihsel geçmişimizi merak edenler bu yazıyı atlamasın.
Seul’e Ne Zaman Gidilir?
Yaz aylarının muson yağışları aldığı, kışların ise sert geçtiği düşünülürse bahar aylarında bu seyahati planlamak en ideal olanı. Lakin benim gibi rotanızı bir anda oluşturduysanız ve “yağmur, çamur önemli değil her türlü gezerim” kafasındaysanız çok da önemsemeyin. Ağustos sonu bu geziyi yapmış biri olarak söyleyebilirim ki sadece 1 gün hafif yağmurla gezdim. Sıcak da inanılmaz yormadı. Bu işler biraz şans. O yüzden iyi ki yaz diye gitmemezlik yapmamışım.
Güney Kore Gezi Planı – Seul Kaç Günde Gezilir?
Çoğu insan Japonya gezisi ile Güney Kore’yi birleştiriyor ve güney sahil şehri Busan’ı pas geçip, sadece Seul’e 2 gün civarında zaman ayırıyor. Bence Güney Kore’nin tadını almak için hiç yeterli değil. Bu sebeple fırsatınız varsa en az 1 hafta şeklinde bu geziyi planlayın.
Ben 10 günlük Güney Kore gezimde ilk Seul’e uçtum.
- 5 gece Seul‘de kaldım ve sonra,
- Busan‘a geçerek 3 gece de burada kaldım.
- Dönüş uçuşum Seul’den olduğundan 1 gece daha Seul’de kaldım ve Güney Kore’ye veda ettim.
Güney Kore’de bir şehir daha gezmek isterseniz bu tarihi ile ünlü Gyeongju olsun.
Japonya Gezi Rehberi yazım için tıklayın. Bu arada unutmayın Japonya da Güney Kore de Türklere vize istenmiyor. Sağolsunlar bizi seviyorlar. Uçak biletini alıp gitmelik destinasyonlar olduğu için biz de bu sevgiyi değerlendirelim!
Seul Ulaşım – Seul’e Nasıl Gidilir?
Türk Hava Yolları veya Korean Air gibi firmalar aracılığıyla İstanbul’dan direkt uçuş ile 10 saatte Seul’e varabilirsiniz. Daha uygun fiyatlı uçak bileti isterseniz aktarmalı uçuşları değerlendirin derim.
Ben yaşadığım şehir Dubai’den, Çin üzerinden aktarmalı şekilde China Eastern ile Seul’e uçtum. Çin 24 saate kadar transit vize istemiyor ama giriş çıkışta biraz soru sorabiliyorlar, hazırlıklı olun.
Seul Incheon Havaalanı’ndan Şehre Ulaşım
Güney Kore geziniz boyunca rahat rahat internet kullanımız olsun isterseniz, havaalanına indiğinizde ilk işiniz benim gibi Wifi pocket almak olsun. Ben KT Olleh standından kiraladım ve dönüşte teslim ettim. 10 gün için 55.000 Won yani 260 TL ödedim. Bu arada Güney Kore’de internet inanılmaz gelişmiş. Çoğu yerde kaliteli internet bulunuyorsunuz ama böylesi çok daha konforlu oldu. Özellikle yer yön bulurken çok yararlandım. Ve tabii seyahatlerde sizi Instagram’da an ve an storylere boğuyorum biliyorsunuz! İnternet şart.
Havaalanından merkez kabul edilen Seul Station’a ulaşmak için; bir hiç durmadan giden ekspres tren, bir de all stop tren seçeneği var. Ben fiyatı daha uygun olduğundan bir tık uzun süren All Stop Train i kullandım ve Myeongdong’a 4275 Won’a ulaştım. Dönüş uçuşum için havaalanına gelirken de gece geç saat olduğundan limuzin bus olarak geçen otobüsleri kullanarak tek yön 9000 Won ödedim. Ki burada saat gece 2:00 idi. O yüzden o saatte bir ulaşım için yine de mantıklı bir rakam bence.
Not: Güney Kore para birimi Won. Yanınızda dolar getirin ve sadece yol masrafınızı karşılayacak küçük bir kısmı havaalanında bozdurun. Bildiğiniz gibi havaalanı hep daha düşük kur oluyor. Ben ihtiyacım olacak kadarını şehir merkezinde bankadan bozdurdum. Onun dışında genel tavrım heryerde sakız bile alsam kredi kartından harcama yaparak mil biriktirme şeklinde.
Seul Şehir İçi Ulaşım – Seul Metro Sistemi
Seul’ün inanılmaz bir metro ağı var! Şehir içi ulaşım konusunda içinizin rahat olması için seyahatiniz öncesi Maps.me uygulamasını indirip gideceğiniz yerleri harita üzerinde işaretlemenizi öneriyorum. Bir de Seul Subway uygulamasını indirirseniz hangi durakta inip bineceğiniz konusunda işiniz çok kolay olur.
Seul gezi maceranız boyunca metrolara binişte tek yön bilet alma seçeneği bence en mantıklısı. Makinalara gideceğiniz destinasyonu girip genelde 1850 Won’a bilet alıyorsunuz. İndiğiniz durakta bileti iade makinalarına soktuğunuzda 500 Won iade alıyorsunuz. İADE ALMAYI UNUTMAYIN! Aynı Marmaray mantığı. Ki bu Busan’da yok sadece Seul’de var. Daha az yürümek ve her yere toplu taşıma ile gitmek isteyenler günlük biletlerden de almayı düşünebilir.
Otobüslerde nakit para ile bilet alabilir ve onları da ulaşım için kullanabilirsiniz. Lakin ben Seul’de sadece metro kullandım. Mesela Busan daha otobüslük bir şehirdi. İkisinde de taksiye de hiç ihtiyaç duymadım. Zaten bende seyahatlerde taksiye bincek göz yok, deli miyim paraları saçayım.
Seul’den Busan’a Nasıl Gidilir?
Güney Kore’nin başkenti Seul’den sahil kenti olan Busan’a ulaşmak için 2 temel seçeneğiniz var. Bunlardan ilki benim de kullandığım daha hesaplı yol olan otobüs. 4,5 – 5 saat arası süren bu yol için her yarım saatte bir otobüs kalkıyor sanırım. Seul Bus Station’a metroyla ulaşıp direkt ilk sefere bilet alabilirsiniz. Ben gidişte daha lüks bir otobüs ile 36.000 Won ödeyerek gittim. Dönüşte ise 24.200 Won ödeyerek geldim ama otobüs daha eskiydi. Yani bilet fiyatları her sefer için standart değil.
Diğer seçeneğiniz ise daha hızlı ama daha maliyetli olan KTX isimli trenleri kullanmak. Vaktiniz az ise bu yol daha mantıklı olur çünkü bu yol 2-3 saat arası sürüyor. Güncel fiyatlara buradan bakabilirsiniz.
Bu arada Seul gezi öykülerim çok keyifliydi ama iyi ki Busan’a da gitmişim hiç pişman olmadım.
Seul’de Nerede Kalınır? Seul Otel Önerisi
Seul’de Kore ruhunu en çok hissebileceğiniz yer Myeongdong. Ben de tam da bu sebeple bu bölgede konakladım. İlk otelim Staz Hotel Myeongdong 2 den oldukça memnun kaldım. Küçük bir odam vardı ama yeterliydi. Buraya 5 gece için 435.898 Won yani 2050 TL ödedim.
İkinci deneyimim ise Busan dönüşü 1 gece sadece meraktan konakladığım THE CAPSULE Myeongdong oldu. Kapsül otel deneyimini Japonya’da yaşamak istemiş ama Umur ile seyahat ettiğim için başaramamıştım. Bu gezide tek olunca hemen denedim ve size de anlatmak için bir video çektim. 1 gece için buraya 18.792 Won yani 85 TL ödedim.
Seul’de konaklama için çok seçenek var. Lüks otellerden, misafirhanelere ve hostellere kadar geniş bir yelpazede her bütçeye uygun yer var. Hongik Univercity bölgesi Hongdae veya Itawon da konaklayabileceğiniz bölgeler arasında. Myeongdong için Jongno‘da olan seçenekleri araştırabilirsiniz.
Seul Pahalı mı? Fiyatlar Nasıl? Güney Kore Gezi Maliyeti
10 gün boyunca yaptığım tüm harcamaları aşağıda kalem kalem bulabilirsiniz. Her yerde 7 Eleven marketler var. Suyumu, akşamları içeceğim yerel içki Sojumu ve abur cuburlarımı hep en uygun fiyata buralardan aldım. Yaptığım kişisel alışverişleri dışarda bırakırsam gezip tozmak ve yemek içmek dahil her şey için 1470 USD harcamışım.
- Uçak Bileti: 625 USD
- Konaklama: 9 gece toplam 496 USD
- İnternet: 46 USD
- Ulaşım: 38 USD – Tüm metro, otobüs, havaalanı ulaşım
- Ulaşım Seul Busan gidiş dönüş otobüs: 50 USD
- Yeme İçme: 175 USD
- DMZ Tur: 40 USD
Denemek İsteyebileceğiniz Güney Kore Yemekleri
Kore’nin gerçekten çok farklı lezzetleri var. Sokaklarda bazen o kadar yemek kokusu oluyor ki bendenizin onunla doyup tıkandığı zamanlar oldu. Yine de size denemek isteyebileceklerinizi bırakıyorum. Belki Google amcaya danışır ve size uygun olanı kendiniz seçersiniz.
Kal-guksu (sebze ve et suyunda erişteli yemek), Mandu (etli hamur), Patbingsu (buz tatlısı), Tteokbokki (pirinç keki), Samgyeopsal (ızgara domuz böbeği) en bilinen Kore lezzetleri. Daha güvenli ve aşırı farklı tat içermeyen bir yemek isterseniz ünlü Kore barbeküsünü denemeden dönmeyin. Tabii kimçi eşliğinde yemek şart. Kore’de köpek eti de yeniyor bu yüzden gaegogi gördüğünüzde arkanızı dönüp gidin.
Soju (yerel içkileri, özellikle greyfurtlu çok lezzetli) ve Makgeolli (pirinç şarabı) de yemeklerinize eşlik edecek Kore içkileri. Ben Sojucuyum!
SEUL GEZİLECEK YERLER
Seul Gezi Rehberim içinde vereceğim aşağıdaki rotayı sırasıyla gezerseniz hiç zorlanmazsınız.
Dongdaemun Design Plaza (DDP)
Seul’ün en havalı binalarında halay başı kendisi. Uzay mekiği şeklindeki bu binanın içinde koca bir gününüz geçer ve zaman nasıl akıp gitti anlamazsınız. Bu plazada tasarım marketlerde kendinizi kaybedebilir, firmaların özel etkinliklerinden sanat merkezlerine koşabilirsiniz.
Ihwa Mural Village
Murallar ile dolu bir köyü gezmeye var mısınız? Hem de kuş sesleri eşliğinde. Gözünüzü çevirdiğiniz her duvarda bir sanat çalışması var. Cidden sokaklarında kaybolmalık. Ama dikkat! Bu köyde sessiz olmanız gerekiyor çünkü lokaller saygısız turistlerin gürültüsünden yılmış durumda. Hatta bu yüzden bazı muralları kaldırmaya başlamışlar.
Bongeunsa Temple
Gangham bölgesinde yer alan bu güzel tapınağın, Budizm’i öğrenmek isteyen katılımcılara özel bir programı var. Kesinlikle huzur verici. İnsanların ibadet etme şekilllerine tanık olmak farklı bir hissiyatla tüylerinizi ürpertiyor.
Coex Mall – Starfield Library
Meşhur Gangham Heykeli’ne de ev sahipliği yapan, Gangham bölgesinin alışveriş merkezi Coex Mall içerisinde dünyanın en güzel kütüphanelerinden biri var. O kadar güzel, o kadar şahane ki! Merdivenlerden yukarı çıkın ve sağ, sol, orta her konumdan insanları izleyin. Yahu gerçekten, o en üstteki kitapları nasıl alıyorlar yerinden?
Apgujeong-ro 12-gil
Gangham’a veda etmeden önce alışveriş yapacağım en güzel caddelerden biri olan Apgujeong-ro 12’nin tadını çıkardım. Alışveriş rehberimde anlattığım çoğu markayı bu cadde üzerinde bulabilirsiniz. Bence bizim Bağdat Caddesi’ne benziyor. Kızlar ilk hedefiniz Gangham, İLERİ!
Gyeongbokgung Palace
Güney Kore’de çok önemli ve ünlü saraylar var. Bunların başını ise Gyeongbokgung çekiyor. Metronun 4.numaralı çıkışından sokağa ulaştığınızda, Korelilerin geleneksel kıyafetleri olan Hanbok‘ları kiralayabileceğiniz dükkanlar var. Bu kostümler ile inanılmaz minnoş bir Koreli olmak şahane fikir. Üstelik saraya normalde giriş ücreti varken bu kıyafetlerle gittiğinizde herhangi bir tutar ödemiyorsunuz.
Sarayları gezerken insan kendini zaman yolculuğu yapmış buluyor. Bambaşka bir evrene yolculuk! Juson krallığının yaşadığı bu sarayı mutlaka gezin ve askerlerin nöbet değişim törenini kaçırmayın.
Bukchon Hanok Village
Geleneksel Kore evlerini gezmek için kaleiçi gibi sokaklarda gezinebileceğiniz ve bol bol çatı fotoğrafı çekmek isteyebileceğiniz bir lokasyon burası. Yeme içme için de bol bol kafe, dükkan var. O yüzden baya keyifli zaman geçirebilirsiniz.
Changdeokgung Palace
Gelelim Kore’nin en önemli 2.sarayı Changdeokgung. Bu arada iki saray da zamanında Japonların saldırılarında yakılıp yıkılmış ve yeniden yapılmış ama hiç belli olmuyor. O nasıl restorasyon öyle? Normalde iki sarayın da giriş ücreti var ama ben Ulusal güne denk geldiğimden ikisi için de ücret ödemedim. Bu sarayın Secret Garden isimli bahçesi çok meşhur.
Myeong-dong
Alışveriş cenneti! Neon tabelalarla enerji doluyorsunuz. Her yerde sokak yemekleri. Kore’de olduğunuzu iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Ben bu bölgede kaldığımdan defalarca gittim, iyi ki de böyle bir tercih yapmışım.
Burada mutlaka bir Kore marketine girin ve hayatınızda ilk defa süpermarkette alışveriş yapıyormuşsunuz gibi hissedin. Hiçbir ürünü tanımadan merakla gezdim, inanılmaz keyifli. Mesela yeşil Kitkat deneyin! Bakalım bu çikolatayı sevecek misiniz?
Itawon
Original Pancake House‘da yani Kore’nin en iyi kahvaltıcılarından biri kabul edilen mekanda kendimi kaloriye boğdum ve güne şahane başladım. Sokakları gezerken bir Türk fırını ve Türk restaurantı gördüm. Bundan yola çıkarak Itawon bölgesinin çok daha international olduğunu düşünüyorum. Her milletin damak tadına göre bir şey bulmak mümkün. Bu gözler zeytinli açma gördü yahu!
National Palace Museum of Korea
Dünyanın en güzel müzelerinden biri mi acaba? Göl etrafına kurulu banklarda, cırcır böcekleri tarafından ağırlandım ve gölün tatlı sahipleri olan renkli balıkları izledim. Çok fotojenik bir yer, müze girişindeki bambu ağaçları da huzur verici.
Hongdae
Seul’de en çok sevdiğim ikinci bölge! Hongik Univercity metrosunun her çıkışında ayrı bir güzellik var. Neon tabelalı sokaklar, üniversite hayatının ve genç nüfusun renklendirdiği caddeler. İnanılmaz tasarım ürünleri uygun fiyata satan mağazalar var. Alışveriş yapmak için mutlaka bu bölgeye gelmelisiniz.
Bir de Japonya’da olduğu gibi Güney Kore’nin de İLGİNÇ KONSEPTLİ KAFELERİ var. Neredeyse hepsini bu bölgede bulacaksınız. İçerisinde koyunlar görebileceğiniz Thanks Nature Cafe, baya baya rakun görebileceğiniz Racoon Cafe veya kedi köpek kafeleri, her şeyin dışkıya benzediği Poop Cafe, içerisinde bir karavan olan Cafe Hoho Myoll, Hello Kity Cafe ve Instagram’da fotoğraf koyduğumda herkesin bayıldığı 2D Cafe 239-20. Hayvanlı kafelere gitmeye içim elvermiyor da Myoll ve 2D’ye gittim çok güzellerdi. Size de o yüzden en çok bunları gezmenizi tavsiye ederim.
Nasıl Bu Kadar Çok Geziyorum yazım için tıklayın.
Yurtdışına İlk Defa Çıkacaklara Tavsiyeler yazım için tıklayın.
Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.
Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.
Sizinle tüm Seul gezi tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.
Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.
8 comments