Bana en çok sorduğunuz 10 soruyu aldım ve size bu 10 soruyla bir seyahat nasıl planlanır anlatmak istedim. Pasaporttan vizeye, ortalama seyahat bütçesinden ucuz uçak biletine, konaklamaya ve yurt dışında araç kiralamaya kadar uzanan soru cevap zinciriyle tez vakitte sizi gezmeye gönderiyorum
X bir yere turla mı gitmeliyim, kendi başıma mı?
Özellikle ilk sıraya bu soruyu koydum, seyahat yerini de X olarak niteledim ki cevap hep aklınızda kalsın. Bence her yere kendiniz gidin. Fıstık gibi deneyim ve macera sunan birkaç tur şirketi dışında durumun özeti hem şehir dışında konaklamak hem de yemek yiyeceğiniz zamana bile onların karar vermesi. Seyahattesiniz yahu.. Canınız istediğinde parkta 2 saat oturun, canınız istediğinde kahve için. Bunu yapabilmeniz için size kalan tüm sorularda kendi seyahatinizi nasıl planlayabileceğinizi aktaracağım. Bu sebeple bol blog okuyarak ve dediklerimi yaparak çıkın yola. Eğer yine de seyahatiniz için bir tur seçecekseniz o konuda da hassas davranın derim.
Yurtdışına çıkmak için ilk adım olan pasaport nasıl çıkarılır?
Çok şükür ki artık her şeyde e-bilmem ne sistemine geçildiğinden yeni dünyada pasaport çıkarmak çocuk oyuncağı haline geldi. 1 Nisan 2018’den itibaren pasaport başvuru işlemleri nüfus müdürlüklerinden yapılıyor. Bunun için şuradan randevu almanız, gerekli belgeleri hazırlamanız ve randevu günü geldiğinde gidip başvurunuzu yapmanız yeterli. İnternetten randevu alma işleminde sizden üzerinde TCKN yazılı bir nüfus kağıdınız olduğu teyidi alınıyor ve Bordo (Umuma Mahsus) pasaport türünü seçiyorsunuz. Hala öğrenci olup da anasından babasından Yeşil Pasaport faydası görenler ya da belirli yılın üzerinde kıdemi olan kamu çalışanları Yeşile doğru yönelsin tabi. Lakin biz sıradan vatandaşlar bordoya. İşlemlerden sonra başvuru için gitmek istediğiniz Şehirdeki İlçe Emniyet Nüfus Müdürlüğü’ne yönlendiriliyorsunuz.
Şahsen 10 yıllık pasaport çıkarmanızı ve doya doya gezmenizi tavsiye ederim. 4+ yıllık ücret 2018 tarifesinde 764 TL. Evet çok pahalı! Tüm yıllar için defter bedeli sabit 2018 ücretiyle 108 TL. Tüm ücretler için buraya bakabilirsiniz. Son olarak, “Soyadı değişikliğinde pasaport yenilemek nasıl oluyor?” derseniz; kaç yıl aldıysanız o hakkınız yanmıyor sadece defter bedeli parasını vererek pasaportunuzu yeniliyorsunuz.
Pasaportunuz yetişmedi, aksaklık oldu diyelim. Pasaporta gerek olmadan sadece nüfus kağıdınız ile Gürcistan, Kuzey Kıbrıs, Ukrayna’ya gidebilirsiniz.
Vize almak zor mu? Hangi ülkelerden kolay vize alınır? Schengen Avrupa Vizesi nasıl alınır? Amerika Vizesi nasıl alınır? Dubai Vizesi en kolay nasıl alınır?
Eğer sabit maaşlı bordro ile ispatlayabileceğiniz bir işiniz varsa hiç zor değil. Önemli olan sizi ülkenize bağlayan iş, ev, araba, banka mevduatı, kira kontratı vb. gibi belgeler sunabilmeniz. Bağlılığınız ne kadar yüksekse vize o kadar kolay gelir. Detaylı bilgiler aşağıdaki yazılarımda yer alıyor.
Schengen Avrupa Vizesi için tıklayın.
Amerika Vizesi için tıklayın.
Dubai Vizesi için tıklayın.
Vize almak istemiyorum. Vizesiz hangi ülkelere gidebilirim? En sevdiğiniz vizesiz ülke hangisi?
2017’de vizesiz gidebildiğimiz ülkelere Dış İşleri Bakanlığı’nın sayfasından bakmak için tıklayın. Bu ülkelerden bazılarına vize yok bazılarına ise kapıda vize gibi çok kolay uygulamalarla giriş yapabiliyorsunuz.
Benim vizesiz olarak gittiğim ve en sevdiğim yakın mesafedeki ülkeler Sırbistan ve Ukrayna. Tabi bir de Arabayla Balkanlar seyahatimizin durakları! Yine de Balkanların en güzel vizesiz rotalarından olan Üsküp bile bana boş geldiyse çok ucuz bilet bulmadıkça Priştine veya Tiran yapmam herhalde. Vizesiz uzak ülkelerdeki favorim ise Tayland.
Tayland / Bangkok Gezi Rehberi yazım için tıklayın.
Sırbistan / Belgrad Gezi Rehberi yazım için tıklayın.
Ukrayna / Kharkiv Gezi Rehberi yazım için tıklayın.
Ohrid Gezi Rehberi yazım için tıklayın.
Karadağ Budva Kotor Gezi Rehberi yazım için tıklayın.
Mostar Gezi Rehberi yazım için tıklayın.
Makedonya / Üsküp Gezi Rehberi yazım için tıklayın.
Ortalama seyahat bütçem ne kadar? Ne kadara neresi gezilir?
Ortalama seyahat bütçemiz kıtalar arası uçuşlarda minimum bir hafta kaldığımızdan her şey dahil toplam 7-8 bin TL iken Avrupa kapsamında 2-3 saat yakın mesafeli ülkeler için 2-3 bin TL. Buna uçak bileti, konaklama, yeme-içme-gezme her şey dahil. Ukrayna, Sırbistan, Makedonya gibi vizesiz ülkeleri baz alırsak bu fiyat, erken alınmış biletlerle 1000 TL’ye kadar düşebiliyor.
Ucuz uçak bileti bulmak için neler yapıyorum, hangi siteleri kullanıyorum?
Nerdeyse her gün uyandığım gibi ucuz bilet kovalamak için Skyscanner’a bakıyorum. Tarihlerim belli ama o bileti almak konusunda kararsızsam seçtiğim birkaç destinasyon için alarm kuruyorum. Bu sayede fiyat değişiklikleri mailime geliyor.
Eğer bileti almayı kafaya koyduysam aynı bilete turna.com ve firmanın kendi internet sitesinden de bakıyorum. Özellikle Turna.com’da Qatar Airways gibi büyük firmalarla çok güzel kampanyalar olabiliyor. Firmaların kendi sitelerinden çok daha ucuza bilet bulunuyor ve üstelik taksit yapılabiliyor.
Biletinizi yabancı para cinsinden tutarla alırsanız Dolar, Euro harcamaları taksitlendirilmiyor.
Ayrıca da tüm havayolu firmalarının e-bültenlerine üyeyim. Bu sayede de kampanyalar duyurulduğunda hemen rotaya üşüşüyorum.
Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur yazım için tıklayın.
Seyahatlerimde nerede konaklayacağıma nasıl karar veriyorum?
Konaklama için son dönemin en revaçta uygulaması Airbnb. Airbnb sayesinde gideceğiniz şehirde ev ya da evin bir bölümünü / odasını kiralayabiliyorsunuz. Özellikle konaklamanın pahalı olduğu ülkelerde / şehirlerde acayip işe yarayan bir seçenek bu. İnsanlar sizi profilinize göre kabul ediyor. Ne demek bu? Yani siz konakladığınız evlerde temiz davrandıysanız, herhangi bir zarar vermediyseniz kullanıcılar size olumlu yorumlar bırakıyor, bu da profilinizi güçlendiriyor. Böyle bir güven / anlayış esasına dayalı olduğundan da her iki taraf için tercih edilebilir bir uygulama haline geliyor.
Benim ağırlıklı kullandığım site ise Booking.com. Bazen de Trivago. Booking üzerinde 5 seyahat gerçekleştirip ödeme yaptığınızda artık Genius üye oluyorsunuz. Bu da size özel avantajlar ve indirimler sağlıyor. Allah Booking’e zeval vermesin valla, ben çok memnunum. Aman bir şey olur gidemem ne olur ne olmazcılardansanız otel kiralarken ücretsiz iptal seçeneğini seçebilir ve 3-5 kuruş fazla ödeyerek kendinizi garantiye alabilirsiniz.
Yurtdışında araç nasıl kiralanır?
Skyscanner, Rentalcars gibi arama motorlarından tüm firmaların fiyatlarını kontrol edin, sonra Avis, Sixt (en çok tercih ettiğimiz) gibi firmaların kendi sitelerinde de çift kontrol yapın ve hangisi ucuzsa tercih edin.
Ehliyet sahibi (yurtdışında araba kiralayabilmek için ehliyetinizin yeni kimlik / ehliyetlerden olması gerekiyor, eski kimlikler de 6 aya kadar kullanılabiliyor ama garanti için yenileme yapabilirsiniz) yani aracı kullanacak kişi ile kredi kartı sahibinin aynı olması zorunlu olabiliyor bazen. Aracınızın ücretine sigorta dahil değilse mutlaka alın. “Şimdi Öde” seçeneği daha uyguna geliyorsa teslim alacağınız an yerine rezervasyonu yaparken ödemeyi yapın ki seyahatinize kadar o da ödensin gitsin.
E ama İngilizem yok ya da çok az.. Yapabilir miyim?
Yaparsın tabi yahu. Senden dil parçalamanı isteyen kim? Beden dili çoğu şeyi istemen için yeter sana. Rahat ol. Ama rahat edemiyorsan al bir sözlük eline çekinmeden bak bak söyle. Turist ol turist..
Peki gezeceğim yerleri nasıl bulacağım, nereleri gezeceğimi nasıl öğrenebilirim?
Bunca blogger var ortalıkta. Hepsinin konusundan bağımsız temel amacı tecrübelerini paylaşmak ve insanların bunları okumasını sağlamak. 21.yy’da internette arayıp bulamayacağın hiçbir şey yok ki arkadaşım. Oku, araştır, haritayı aç, mesafelere bak. Kendi rotanı kendin çiz. O kadar zevkli ki bayılacaksın..
Şimdi yola çıkma zamanı! Kendi öykülerinize yeni öyküler eklemek adına kapı eşiğinden çıkmak isterseniz kafanıza takılan tüm sorular için destek olmaya hazır ve nazırım. Hep gezelim!
Beni ve daha bir çok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.
Keyifli seyahatler olsun!
10 comments
Aydınlatıcı yazınız için teşekkür ediyorum Öykü Yalçın Hanım… 🙂
Oykü eline emegine saglik canim yine harika olmus
Çok teşekkür ederim Seldacım 🙂 Faydalı olsun da ne mutlu bana!
2,3 saatlik mesafedeki avrupa ulkelerine gittiginiz 1 haftalik tatilde 2-3bin TL butce kisi bası olarak mı? Yoksa esinizle birlikte olan tutar mı? Bu butcede ucak bileti de dahil mi acaba?
2 kişilik bütçe fiyatı. Uçak bileti, konaklama, yeme içme dahildir. Yalnız 3 günlük Avrupa gezileri için. 1 haftalık olarak bahsettiğim kıtalar arası uçuşları kapsıyor.
[…] yine seyahatinizi kendi kendinize planlamanıza yardımcı olacak 10 SORUYLA BİR SEYAHAT NASIL PLANLANIR? yazımı buraya koyuyorum. Araba kiralamak, vize almak gibi tüm sorularınızın yanıtı […]
[…] 10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın. […]
[…] 10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın. […]
Merhaba öykü hanım, yazılarınızı büyük bir keyifle, deneyimlerinizden ne öğrenebilirim diye okuyorum ancak seyahat bütçelerinizi aktarırken dolar ve euro üzerinden aktarırsanız daha iyi olacağı kanısındayım. Çünkü mesela avrupa da 3 günlük bir seyahat için ne zaman 2-3 bin arasında değişiyordu? Malumunuz kurlar çok oynak.
Ne mutlu bana, çok teşekkür ederim. Kesinlikle haklısınız. Son döviz değişimlerinden sonra artık güncel tüm gezi rehberlerimde maliyet bölümünü Dolar ve Euro kuru üzerinden anlatıyorum.