Kuala Lumpur Gezi Rehberi

by Öykü Yalçın

Apa khabar! Güney Asya’nın kalbine yolculuk yapmaya hazır mısınız? Kuala Lumpur Gezi Rehberi sizlerle!

Kültürlerin farklı ama iç içe olduğu, zengini çok zengin fakiri çok fakir, tapınakları ve ibadethaneleri ile sizi büyüleyen, göklere değen gökdelenler, janjanlı alışveriş merkezleri, Çin ve Hint Mahalleleri, doğal parkları olan bir şehre götürüyorum sizi. Kuala Lumpur!

2011 Sonbaharında çocukluğumdan beri dans etmekte olduğum dünya birincisi bir dernek olan KUFAD (Kuşadası Folklor Araştırma Derneği) ile Turizm Bakanlığı tarafından görevlendirilerek uluslararası dans festivalinde Türkiye’yi temsil etmek üzere Malezya yollarını tuttuk. Gerçekten ufkumu açmama sebebiyet veren ve çok farklı kültürel değerler taşıyan bu ülkedeki anılarımı sizlerle paylaşmaktan pek keyifliyim.

Ulaşım:  Etihad Airways ile önce Abu Dhabi’ye 4 saat, ardından Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı’ na 7 saat’e yakın bir yolculuk gerçekleştirdik. Yol biraz uzundu, yorucuydu ama bizi bekleyen bu güzel şehir için tüm yorgunluğa değecekti.

Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık bir saatlik bir mesafede olan Sepang’ da bulunuyor. Şehir içine en iyi ulaşım şekli, yarım saat süren KLIA Ekspres.

Taksiler şehir içi kısa mesafeli ulaşım için iyidir fakat mutlaka pazarlık edilmelidir. Biz her yere taksi ile gittik neredeyse. Lüks olma derecesine göre taksitlerde ücretlendirme değişiyor. Birkaç farklı tipte taksi göreceksiniz. Ne kadar ekmek o kadar köfte 🙂

Size ufak ipuçları hediye ediyorum 🙂

  • 31 Ağustos 1957’ de İngiliz sömürgeliğinden bağımsızlığını ilan etmiş. Halk çoğunlukla Malay, daha sonra sırasıyla Çinli, yerli ve Hintliler’ den oluşuyor. Müslüman, Budist, Hıristiyan, Hindu, Daoist yanında birçok farklı din bulunuyor.
  • Resmi dil Malayca ama herkes İngilizce konuşabiliyor.
  • Türkiye’den 5 saat ileride.
  • Ülke para birimimiz Ringgit (RM).
  • Trafik sağdan akıyor.
  • İngiliz tipi 3 soketli prizler kullanılıyor. Elektrik adaptör dönüştürücülerinden götürüyoruz.
  • Bazı camilerde kadınlara örtünmeleri için tesettür verilir. Biz giymiştik. (Çok ergonomik direkt üzerinize geçirebiliyorsunuz)
  • Tropikal iklim olduğundan yağış ve nem oranı yüksek.
  • Yeme içme Türkiye’ye kıyasla çok daha hesaplı.

Konaklama: The Royale Chulan Hotel Kuala Lumpur : Çok lüks, yemekleri süper (Malezya’da aç kalmadık), şahane bir oteldi. Bukit Bintang ’a da yürüyerek gidiyorduk üstelik.

Yeme / İçme:

  • Benim gibi deniz ürünleri aşığıysanız çok doğru yerdesiniz. Muhteşem deniz ürünleri, yengeçler, karidesler var.
  • Her alışverişte, özellikle Çin mahallesinde mutlaka pazarlık edilmeli. Elektronik eşya almak için de bire bir. Fiyatlar baya fark ediyor.
  • Egzotik meyveler yenmeli.

KUALA LUMPUR GEZİLECEK YERLER

1.GÜN:

Petronas İkiz Kuleleri: New York Dünya Ticaret Merkezi’nin Kuala Lumpur versiyonu olarak düşünebiliriz. 1998 – 2004 yılları arasında dünyanın en yüksek ikiz gökdeleni olan Petronas İkiz Kuleleri , Petronas Petrol Holding’in de yönetim binasıdır.

170m yükseklikte 41 ve 42.ci katlar arasındaki çelik köprü ile kuleler birbirine bağlıdır. Köprü 2000’de kullanıma açılmıştır. Uzunluğu 58 m olan bu köprü 750 ton ağırlığındadır. Kulelerin en uç çatısı ziyarete açık değildir.

Sırtınızı kulelere alıp aşağıdan yukarıya doğru bir fotoğraf çekiyorsunuz ve bu görkem karşısında siz bile çıkan karelere inanamıyorsunuz! Bilet için tıklayın.

KL Tower: Şehrin telekomünikasyon servisini sağlaması amacıyla inşa edilmiş bir Radyo/TV kulesidir. Tepesindeki antenle birlikte toplam 421 metre yüksekliğe sahip kulenin 276 metre yüksekliğinde bir gözlem alanı ve restoran bulunmaktadır. Gözlem alanına çıkışlar kişi başı 49 RM’dir (33 TL). Bilet için tıklayın.

KL Tower 421 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek 7. telekomünikasyon kulesidir. Kule inşaatında kulenin hemen yakınında bulunan 100 yıllık ağaca zarar vermemek için kule, 430.000 RM (yaklaşık 284.000 TL) harcanarak başka bir alana taşınmış. Bu mantık sebebiyledir ki bu ülkede her yer yeşil!

Merdeka Meydanı: Şu an İletişim Bakanlığı olarak kullanılan Merdeka Square (Bağımsızlık Meydanı) Malezya tarihinde çok büyük öneme sahiptir. 31 Ağustos 1957’de Malezya bu meydanda bağımsızlığını ilan etmiş ve dünyanın en uzun bayrak direğine (100m) Malezya bayrağı çekilmiştir. Malezyalılar ayrıca dünyada bayrağına en düşkün millettir. Ulaşım: Tren ile Masjid Jamek durağı

Bukit Bintang: Alışveriş ve gece hayatı burada toplanmış diyebiliriz. Kuala Lumpur’un en popüler alışveriş merkezleri (özellikle Pavilion) bu bölgededir. Bukit Bintang aynı zamanda Kuala Lumpur’da Golden Triangle (Altın Üçgen) olarak isimlendirilen alanın üçte birini oluşturuyor. Golden Triangle: Kuala Lumpur’un popüler alışveriş ve eğlence mekanlarının bulunduğu bölgeye verilen isim oluyor.

2.GÜN:

Pasar Seni :Central Market

Little India : Rengarenk Hint mahallesinde yürüyüş yapmak ister misiniz?

Chinatown : Nerede o koca koca alışveriş merkezleri, iş kuleleri nerede bu Çin mahallesi.. Farklı bir şehre mi geldik şimdi biz diyoruz taksiden indiğimiz gibi  Alışveriş için kesinlikle gitmeli, bol pazarlık ile bol bol alışveriş yapmalısınız. Çantalara dikkat!

3.GÜN: 

Ulusal Müze ve İslami Sanatlar Müzesi : Erkekler şort giymemeli, kadınlar için ise yukarıda bahsettiğim gibi tesettür veriliyor.

Orkide, Kelebek ve Kuş Parkları : Ben Kuş Parkı’na gittim. Mutlaka deneyimlenmeli. Renkli papağanları, uzun gagalı kuşları kolunuza alarak fotoğraf çektirebilir, birçok kuşa elinizden su içirebilirsiniz.

Kuala Lumpur Kuş Parkı

Akvaryum : Dünyanın en büyük akvaryumlarından biri olan bu cennette sadece balık türlerini görmeyeceksiniz. Çok büyük bir tünelden oluşan bu areada su altı bölümü olduğu gibi, tüm kara canlılarının canlı ve fosil halde bulundukları bir alan da bulunuyor. 2 – 3 saat arası bir dilimi kesinlikle burayı gezmeye ayırmalısınız.

Kuala Lumpur Akvaryum

4.GÜN:

Batu Caves : Dünyanın en büyük Hindu mağara tapınağına hoş geldiniz. Kuala Lumpur’a yarım saat uzaklıkta olan dünyanın en büyük mağara tapınağı Hindu ibadetlerinin gerçekleştirildiği muhteşem ötesi bir yer. Dünyanın en büyük heykeli olan 43 metre yüksekliğindeki Lord Murugan heykeli, Batu Mağarasının önünde sizi bekliyor. 2006 yılında çelik sütunlar üzerine betondan yapılan heykel altın kaplı. Gözünüzü her çevirdiğiniz yerde ise minik maymunlar görüyorsunuz.

Kuala Lumpur Batu Caves

Thean Hou Temple: Güneydoğu Asya’nın en büyük Çin tapınaklarından olan Thean Hou Temple Kuala Lumpur’daki Hainanese Çinliler’i tarafından tanrı Thean Hou adına yaptırılmış, 3 Eylül 1989’da ibadete açılmıştır. Kocaman bir orman içerisinde, oksijen, huzur, ibadet.. Ne ararsanız bulacaksınız..

Geldik her zamanki ben bu hikayeden ne çıkardım, elimizde dünyaya dair ne bilgi kaldı bölümüne. (Biraz durağan bir son olacak ama kafam karışık bu ara. Az biraz atarım olacak, çekiverin bu seferlik..)

İnsanlar renk, ırk, din, kültür farkını hiç sallamadan çok güzel yaşayabiliyormuş sevgili arkadaşlarım biliyor musunuz? Hani şu bizim yapamadığımız.

Böyle bir yerde yaşanır mı diye her gittiğim şehri, ülkeyi sorguluyorum. Söz konusu başka bir ülkede yaşamak olunca sorgulayıp, eksi noktaların altını rengini belli edercesine kara kalemle beynimizde karalarız ya, peki neden yaşanmaz hale gelen ülkemizde yaşamayı sorgulayamaz olduk? Memleket sevgisi mi yoksa konfor alanımızdan çıkma korkusu mu bizi yiyen bitiren? Ben cevabı arıyorum, bulan olursa ses etsin..

Bu güzel şehre gidin, gezin, o güzel ibadethanelerin her birinde Hindusunda, Çininde, Müslümanında fark etmez dua edin, şükredin. Aynı Tanrı için.. 🙂

Kuala Lumpur Petronas İkiz Kuleleri
Sevgiler
Beni ve daha bir çok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Selamat tinggal

Bunları da sevebilirsiniz...

1 comment

orçun Temmuz 28, 2018 - 10:25 pm

Kuala lumpur seyahati için 3-4 günlük zaman yeterli olacaktır.

Reply

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00