Zambiya Gezi Rehberi – Victoria Şelaleleri

by Öykü Yalçın

Dünyanın en görkemli şelalelerinden biri olan Victoria‘nın altında çılgınca ıslanmak, hayatımda ilk kez deneyimleyeceğim Macrolight uçuşunda bulutların üzerinde olmak ve kalbime unutulmaz anılar kazımak için Afrika topraklarına gidiyorum! Zambiya Gezi Rehberi yazımda, üç ülkeyi kapsayan seyahatimizin ilk kısmını anlatacağım. Gelin Afrika gezelim!

Bu yazı dizisinde Zimbabve Gezi Rehberi ve Botsvana Gezi Rehberi de olacak. Tek seyahatte bu ülkelerde nasıl unutulmaz anlar yaşadık? Birlikte geçmişe yolculuk yapmaya ne dersiniz?

Afrika gezmek, insan ruhunda geri dönüşü olmayan uyanışlar yaratıyor. İlk kez Güney Afrika ülkesinin başkentlerinden biri olan Cape Town’a ayak bastığımda bunu hissetmiş, Tanzanya’nın Zanzibar Adası’na gittiğimde dünyanın adaletli bir gezegen olmadığını kavramıştım. Şimdiyse iki Türk kızı birlikte, çıktığımız bu Afrika seyahatinde, iliklerime kadar benliğime kazıyacaktım. Fakirlik ve yokluk aynı kavramlar değil. Bu coğrafyada normalde alışkanlığınız olan ihtiyaçlar, birilerinin ihtiyacı bile değil. Çünkü YOK! Doğanın kendi hazinesi, parayla satın alınamayacak güzellikleri ise dört bir yanı sarmış. İşte o yüzden bu gezi rehberinde size seyahatimizi unutulmaz kılan üç ülkeyi anlatmak istiyorum. Zambiya, Zimbabve, Botsvana toprakları bizi bekliyor.

Başlamadan önce tüm gezilerime eşlik etmek ve benimle beraber gezmek için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Zambiya, Zimbabve, Botsvana Gezi Vloglarımı bölüm bölüm kanalda bulacaksınız.

Instagram hesabımdan benimle iletişime geçin, tüm seyahat mevzularını konuşalım 🙂

Cape Town Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Zanzibar Gezi Rehberi yazım için tıklayın. Bu arada Tanzanya çok ağırlıklı Müslüman bir Afrika ülkesiyken, bu anlatacağım ülkelerde nüfus Hristiyan.

Zambiya’ya Ne Zaman Gidilir?

Yılın her mevsimi gidebileceğiniz Zambiya, her dönem size farklı güzellikler sunuyor. Mesela Nisan – Ağustos her yer yeşil. Mayıs – Ağustos daha soğuk ve yağışsız oluyor. Eylül – Kasım hava sıcak, hala yağış çok değil. Bizim gittiğimiz Aralık – Nisan arası ise artık yağışlı ama hava yine sıcak.

Mart 2020’de bu seyahati yapmış biri olarak söyleyebilirim ki, kesinlikle yağışlı mevsim diye “gitmemezlik” yapılmasını doğru bulmuyorum. Şans ve seyahat perilerinin yardımı tabii ki önemli ama biz Victoria’nın gümbürdeyen şelalelerinde ıslanırken, bir de üstüne aynı anda yağmura yakalandığımızda hayatımızın en eğlenceli anlarına girecek sahneler yaşadık. Anın tadını çıkarmalı!

Sadece gideceğiniz zamanda Victoria’nın durumunu kontrol edin. Kurumuş, gürüldemeyen bir şelale ile karşılaşmayın. Mevsime göre Zambiya veya Zimbabve tarafının güzelliği değişiyor. Bizim gittiğimiz dönemde iki taraf da hayal dünyasına ait, köşesinden bir yerden elfler ve periler çıkacak güzellikteydi.

Zambiya Kaç Günde Gezilir?

3 ülkeyi kapsayan 1 haftalık Afrika rotamızda, Zambiya’nın Livingstone şehri için 2 gece ayırdık. Çok yeterliydi ama siz Zimbabve’de konaklamak istemez ve iki ülkeyi tek otelde halletmek isterseniz bunu 4 güne çıkarabilirsiniz. Bu durumda Zambiya’dan Zimbabve’ye günübirlik geçer ve akşam dönersiniz. Mesafe çok kısa, yürüyerek sınır geçiyorsunuz! Aldığınız Kaza Vize de buna imkan sağlıyor. Ben yine de iki ülkede de konaklamanızı tavsiye ederim. Çünkü Zimbabve’de size manzarası şahaneli bir mekan önerim var. Akşamları sınır geçişleri her zaman her ülkede tehlikeli olabileceğinden gece vakti sınır geçmenizi istemem.

Kaza Vize Nedir? Kaza Vize Nasıl Alınır? Neleri Kapsar?

Zambiya’ya ya da Zimbabve’ye uçak ile ya da kara sınırından girerken, pasaporttaki görevlilere seyahat planınızı anlatın. İki ülkeye de gidip geleceğinizi belirttiğinizde, size 50 USD’ye çok girişli vize veriyorlar. Bu vizenin adı Kaza Vize, mutlaka çok girişli (multiple) olduğunu teyit edin.

Bu vizeyi elle yazarak pasaportunuza işliyorlar. Fotoğraf gerekmiyor. Hayatımda aldığım en kolay vize buydu diyebilirim.

İşin kötü yanı bu vize Botsvana’ya girdiğiniz anda geçerliliğini yitiriyor. Botsvana vizesiz ama dönüş uçağınız Zambiya Livingstone’dan ise, Zambiya’ya girerken tekrar 50 USD verip tek seferlik vize alıyorsunuz. Bunun önüne geçmek için, rotanızı bizim gibi Zambiya – Zimbabve – Botsvana şeklinde yapacaksanız, dönüş uçuşunuzu Botsvana Kasane şehrinden alabilirsiniz.

Zambiya Tehlikeli mi?

2 Türk kızı olarak çıktığımız bu yolculukta, büyük bir sevinçle söylüyorum ki başımıza hiçbir şey gelmedi. Afrika insanı çok sıcakkanlı, yardımsever. Siz de eğer bela aramıyor ve dikkatli davranıyorsanız sıkıntı yok. Umarım yol arkadaşım @beniyiyimanne ile daha çok Afrika gezileri yaparız!

Zambiya Ucuz Mu?

İlk düşündüğünüzde akla backpack rotası gibi gelse de maalesef buralar pek ucuz değil! Turlar oldukça pahalı ve aktivitelerle dolu bir seyahat olduğundan mecbur harcıyorsunuz. Yazı içerisinde fiyatları aktarırken, yazı sonunda da seyahatimizin toplam bütçesini yani maliyetini paylaşacağım. Biz çok harcamadık çünkü yeme içme fiyatları fena değildi ve otellerimizi genelde düşük bütçeli seçerek maliyeti düşürdük.

Zambiya Livingstone Ulaşım

Bu rotayı yapmak için Zambiya’nın Livingstone şehrine ulaşmanız gerekiyor. Uzun ve daha ucuz seçenek, Lusaka‘ya uçmak ve oradan araç ile çileli bir yolculuk sonrası Victoria Şelale’lerinin olduğu Livingstone’a ulaşmak.

Benim önereceğim yol ise, kendimin de uyguladığı, daha maliyetli uçuşları olan ama zaman kazanacağınız Livingstone‘a direkt uçuş.

Bizim yaptığımız gibi üç ülkelik rota yapacaksanız ve rotaya Botsvana’dan başlayacaksanız Kasane‘ye uçmanız gerektiğini hatırlatmak isterim.

Zambiya Şehiriçi ve Ülkeler Arası Ulaşım

Livingstone’a ulaştıktan sonra şehir içerisinde ulaşımınızı yürüyerek ya da taksi ile yapacaksınız. Toplu taşıma seçeneği çok yok. Taksiler ise kısacık mesafelere fahiş fiyatlar istiyor. O yüzden pazarlık sünnetten değil, şarttır diyorum.

Havaalanından şehir merkezine ulaşımda 15 – 20 USD’den aza götürmüyorlar. Pazarlıkla altına anlaşırsanız ne alaa ama bu tutardan fazlasını da vermeyin. Şehir içi mesafelerde de maksimum tutar 5 USD. Pazarlıkla çoğu zaman bunu 3 USD’a indirebilirsiniz.

Zambiya Kvaçası kaç USD’ye denk geliyor hesaplamak için internet olmadığında da kullanabileceğiniz Xe Currency‘nin offline uygulamasını indirin. Bir de maps.me haritasının offline versiyonunu indirirseniz çok daha rahat edersiniz.

Livingstone sınırından Zimbabve Victoria Falls’a geçmek yürüyerek maksimum 1 saat. Arada Zambezi köprüsünü izlemek için Bridge Cafe‘de bir şeyle içmek de dahil! Hatta isterseniz burada bungee jumping bile yapabilirsiniz. Zimbabve’den Botsvana Kasane’ye araçla 2 saat, Kasane’den de tekrar Livingstone’a dönmek 1,5 saat kadar sürüyor.

Sınır geçişlerinde her bir ülkede çıkışta ve girişte pasaportunuza damga basılıyor. Zambiya ve Zimbabve Kaza vizenizi kontrol ediyor. Bizim şansımıza hiç aşırı sıra olan bir ana denk gelmedik. Herhangi bir sorun da yaşamadık.

Zambiya’da Nerede Kalınır? Zambiya Otel Önerisi

Bilmeden yanlışlıkla oda yerine çadırda rezervasyon yapmış olsak da, manzarası pek huzurlu otelimiz The Victoria Falls Waterfront u tavsiye edebilirim. Bu gezide hiçbir otel 10 üzerinden 10 değil çünkü Afrika’dasınız! Beklentileri düşük tutmalı. Siz sadece çadır değil oda seçin 🙂

2 kişi 2 gece için kahvaltı dahil bu otele 88 USD ödedik. En can alıcı kısmı, şahane bir gün batımı manzarası vardı. Her ağaçtan hırsız maymunlar sarkıyordu ama ne yapalım! Bir tanesi güneş kremimi aldı, ısırmış, parçalanmayınca attı geri. Terbiyesiz maymun!

İnsanlar konaklamasa bile yeme içmeye bizim bu otele geliyordu. Anladığım kadarıyla orada sosyalleşilen bir mekan kendisi. Biz de zaten Livingstone’da olduğumuz 2 gün boyunca başka yerde yeme içme yapmadık. Zaten şehir merkezi gibi fazla seçeneğiniz olan bir bölge yok. Personel güleryüzlüydü ve restoranda çıkan yemekler lezzetliydi. Yeme içme anlamında fiyat performanstan çok memnun kaldık. 2 gün boyunca otelde yedik, 2-3 şişe şarap içtik, biralarımız da vardı. Buna rağmen toplam 52 USD ödedik.

Şehir içinde taksi kullanmamız gerektiğinde genelde tek yön 4 USD ödedik.

Zambiya’da Yapılması Gereken Aktiviteler

Zambiya Victoria Şelaleleri Devil’s Pool & Angel’s PoolVictoria Şelalelerinin Tepesinde Devil’s Pool’da Yüzmek

Zambiya, koca ülke. Lakin insanların kalbinde hep sınırın bu tarafı kazılı. Sebebi sensin heybetli Victoria Şelaleleri. Şelale cenneti İzlanda’yı gezdikten sonra neredeyse hiçbir şelaleden etkilenmez oldum. Filipinler doğa harikası olmasına rağmen şelaleleri ile etkileyemedi beni. O yüzden çok merak ediyordum Victoria Şelaleleri hakkında ne hissedeceğimi.
Sonuç? Çığlıklar eşliğinde, hayatımın en özgür anlarını hissettiğim, gökkuşağına uzanan bir şelalenin tepesindeki havuzda yüzüyorum! Nasıl kötü olabilir???

Victoria Şelaleleri ile tanışmam, meşhur Devil’s Pool’da yüzmek istememle oldu. Lakin tur için otelle konuştuğumuzda bir öğrendim ki mevsim sebebiyle Devil’s Pool kapalı. Olsun, çok benzeri Angel’s Pool açıkmış bizim bulunduğumuz Mart ayında da. Olayı ne peki bu havuzların? Gürül gürül akan Victoria’nın tepesinde oluşan doğal bir havuzda yüzüyorsunuz! Lakin çok tehlikeli bir aktivite olduğundan, tursuz yani kendi başınıza buyruk yapmanıza izin verilmiyor.

Tam da bu nedenle oldukça pahalı. Yarım günlük aktivite kişi başı 110 USD. Otelden transfer, toplanma alanından botla Livingstone Island’a gidiş, yüzme ve sonrasında hafif bir kahvaltı dahil. Fiyat yüksek olsa da tabii ki bu deneyimi yaşayacaktık. Bizim grup 7 kişiydi. 2 tane de rehberimiz vardı. Biri biz yüzerken delilerce, milyonlarca fotoğrafımızı çekti. Diğeri de arkadan ayaklarımızı tuttu! Evet, bu fotoğrafta biri arkadan ayaklarınızı tutuyor 🙂 Yine de tehlikeli çünkü iki dakika önce tanıdığınız adama güveniyorsunuz. Ya adam hapşırsa? Ama iyi ki yaptık! İYİ Kİ! Deli adrenalindi. Sonrasında verdikleri yemek de lezzetliydi. Grubumuzu da sevdik, arkadaş olduk. Daha ne olsun?

Zambia Victoria Falls – Victoria Şelalelerinin Zambiya Kısmını Gör

13:30 gibi Angel’s Pool’da döndüğümüz için günün kalan kısmında şelaleyi bir de uzaktan görelim istedik ve Victoria Şelale’lerinin Zambiya kısmını görmek için yola koyulduk. Tam bu alanın girişinde, aslında tüm şehirde resmen her köşede olan babunlara dikkat edin. Maymunun çok daha büyüğü bir tür ve resmen her şeyinizi çalmaya odaklı bir hayatları var!

Kişi başı 20 USD ödeyerek bu milli park gibi alana girdik ve şelaleyi her açıdan görmek için boylu boyunca yürümeye başladık. Şelalenin göründüğü her noktada durup fotoğraf çekmek istiyor, bir yandan da ıslanıyoruz. Ama nasıl eğlenceli!

İyi ki; yağmurluk, su geçirmez çanta ve deniz ayakkabısı getirmeyi akıl etmişiz. ÇOK ÖNEMLİ. Yağmurluğunuz yoksa oradan kiralayıp, satın alabiliyorsunuz. He bunlar var diye ıslanmıyoruz sanılmasın. Deli gibi ıslanıyorsunuz her türlü. Biz bir de üstüne yağmura tutulduk. O kadar çok güldük, kahkahalarla gezdik ki şahane bir tecrübeydi. Yani iyi ki yağmur yağdı da sıçana döndük diyorum!

Zambiya ve Zimbabve’yi bağlayan köprüyü görene kadar yürüyün ve hava açıksa gökkuşağını görmeden şelale turunuzu tamamlamayın.

Mukuni Village’i Ziyaret Etmek

Hiç, bir Afrika köyü ziyaret ettiniz mi? Kenya Masai Mara gibi yerlerde bunun çok turistik versiyonları var, mutlaka duymuşsunuzdur. Lakin bizim ziyaret ettiğimiz Mukuni Village, bu kadar turistik değil. Evet orada yaşayan insanları ziyaret etmek isterseniz gidip size rehberlik yapacak, köyde yaşayan biri tarafından 1-1,5 saat kadar gezdirilebiliyorsunuz. Fakat bu herkesin uğradığı bir köy değil. Giriş için verdiğiniz 10 USD köyün giderleri için kullanıyor. Biz buraya taksi ile gidiş dönüş 20 USD’ye anlaşarak ulaştık. İyi ki gelmişiz çünkü bilmediğimiz bambaşka hayatlar görmemizi sağladı.

Bize yardımcı olan kadın rehberimiz tarafından köyü yürüyerek gezdirildik. Hapishanelerinden, evlerine, mutfaklarına kadar tüm hayatlarını gördük. Sokakta oynayan çocuklar, çeşmeden su doldurup evine götürenler, çamaşır yıkayan teyzeler. Herkes sıcakkanlıydı. Çocuklar bizimle birlikte fotoğraf çekilmeyi çok sevdiler. Hele asıl kamerada kendilerini gördüklerinde gülmekten bayılıyorlardı. Okulları olduklarını, aile düzenlerini, imkanlarını ve imkansızlıklarını öğrendik. Tur sonrası ayrılmadan pazar gibi kurdukları hediyelik eşya tezgahlarına uğradık. Keşke bir de bu kadar turist kazığı uygulamaya çalışmasalar. Bir şeyler alıp destek olmak isterken, tezgahlar arası atışmalar ve herkesin bir şey satmaya çalışmasından koşarak ayrıldık. Onlar da haklı tabii de, olmasa daha iyiydi.

Zambia Bridge Bungee Jumping – Zambezi River

Köy sonrası taksici bizi sınır kapısında bıraktı ve Zambiya’da çıkışımızı pasaportumuza vurdurduktan sonra aradaki sahipsiz topraklarda bir şeyler içmek için Bridge Cafe‘de mola verdik. 2 bira için 8 USD ödediğimiz, Zambezi köprüsünü gören bu yerde adrenalin dolu bir aktiviteye katılabiliyorsunuz. Bu köprüde Bungee Jumping yapmak isteyenler işte burada kaydını yaptırsın! Biz çok istedik de olmadı işte. Keyifli bir molaydı. İki ülke arasındaki yürüyüşünüzü bu köprü manzarası ile taçlandırın.

Macrolight Uçuşu

Biz köprüden sonra Zimbabve’deki otelimize yerleştik ve ertesi gün sabah 6’da kalkıp, aşağıda detaylarını vereceğim tur şirketimiz aracılığıyla günübirlik tekrar Zambiya’ya gittik. Aktivitemizi yapıp, geri Zimbabve’ye döndük. Siz bunu Zambiya’da konakladığınızda da yapabilirsiniz. Biz Macrolight uçuşu Zimbabve’de de var sanıyorduk, meğer sadece Zambiya Livingstone’daymış.

Peki Macrolight uçuş nedir? Macrolight uçuş, benim hayatımın tecrübesidir! Kapıları olmayan bir uçakta, rüzgara karışarak, gerçek uçma duygusunu elde edebileceğiniz muhteşem bir tecrübedir. Benim bundan sonraki hedefim bu işin pilotluk eğitimini almak! O kadar sevdim yani.

Araç sizi bu uçuşu yapacağınız alana getiriyor, üstünüze bir ceket giydiriliyor ve pilotunuzun arkasına geçiyorsunuz. Kalkış, uçuş, iniş toplam 15 dakika civarı. Ve bu süre çok yeterli! Uçak kalkarken inanılmaz bir şaşkınlık duygusu içinde havalanıyorsunuz ve kollarınızı açıp “UÇUYORUUUUM!” diye bağırıyorsunuz. Yolculuğunuzun en can alıcı kısmı, Victoria Şelalesinin gürlemesinden çıkan köpürmelerin adeta bir bulut gibi havada asılı kaldığı yer. Çünkü bu bulutun içinden geçiyor ve şelaleyi tepeden görüyorsunuz. Gökkuşağı da bu anı artık ne kadar daha mucizevi kılabilirse o kadar kılıyor. Doğanın eşsiz varlığına şükürler yağdırıyorsunuz!

Hiç korkmadım, üşümedim de. Terlikle gitmeme rağmen! Her ülkede olabilecek bir aktivite değil hava koşullarından ötürü; lakin anladığım kadarıyla Zambiya buna pek müsait. Bu deneyim için kişi başı 150$ verdik. Maalesef, ki haklı da olarak telefon veya kamera uçuş süresince yasak. Ama sizin her anınızı videoya çeken ve fotoğraflayan bir GoPro var uçağın kanadına asılı. O yüzden dilerseniz uçuş sonrası 45$’a bunu satın alabiliyorsunuz. Her bir kuruşuna değerdi. Şu aktivitede hissettiklerim için bir ay aç kalabilirim. Sorun yok.

Zambiya & Zimbabve & Botsvana Gezi Bütçemiz

3 ülkeyi de kapsayan bir haftalık seyahatimizin toplam bütçesini aşağıda detaylı şekilde paylaşıyorum. Uçak biletleri hariç, toplamda 7 gecelik Afrika gezimizde kişi başı 850 USD harcamışız. Her kuruşuna değerdi!

  • Konaklama: 508 USD ( 7 gece, iki kişi )
  • Yeme İçme: 367 USD
  • Aktiviteler: 783 USD
  • Ulaşım: 47 USD

Zambiya & Zimbabve & Botsvana Tur Olmadan Gezilir Mi?

Bu ülkeleri blog yazılarımı okuyarak rahatlıkla gezebilir, seyahatinizi planlayabilirsiniz. Yine de bahsettiğim aktiviteler ve ülkeler arası transferler için destek almanız gerekecektir. Biz Zambiya’daki Macrolight uçuşumuz, Zimbabve’deki gün batımı bot turumuzu, Zimbabve Botsvana arası transferimizi Elements Travel aracılığıyla yaptık ve hizmetlerinden çok memnun kaldık. O yüzden dilerseniz destek almak, dilerseniz tüm seyahatinizi onlara bırakmak için severek tavsiye ederim.

Nasıl Bu Kadar Çok Geziyorum yazım için tıklayın.

Yurtdışına İlk Defa Çıkacaklara Tavsiyeler yazım için tıklayın.

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur yazım için tıklayın.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Sizinle tüm Zambiya gezi tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

1 comment

Berkay Nisan 7, 2020 - 5:18 pm

Yazıların çok güzel olmuş oralara gitmek isteyenlere çok güzel akıcı bir anlatım olmuş gidemeyenlerde zaten bu yazıları okudukça kendini oralada geziyormuş gibi hisseder ellerine sağlık devamını bekliyoruz seviliyorsunn ablaa ❤️

Reply

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00