Datça Gezi Rehberi – Datça’da Gezilecek Yerler

by Öykü Yalçın
datca-gezi

O kıvrımlı yolların sonunda bir cennet varmış! Mavi ile yeşilin kucaklaştığı, çam kokularının arasında kıvrılan yollar, Datça’yı daha bakir, daha keşfedilmemiş, daha özgün kılıyor. Bunca sene nasıl ertelemişim Ege ve Akdeniz’in kucaklaştığı noktayı görmeyi. Size içtenlikle anlatacak çok öyküm var. Gelin Datça Gezi Rehberi ile bunları aktarayım siz de hemen gezi planlayın!

Başlamadan önce tüm gezilerime eşlik etmek ve benimle beraber gezmek için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Datça Gezi vlogumu kanalda bulacaksınız.

Instagram hesabımdan benimle iletişime geçin, tüm seyahat mevzularını konuşalım 🙂

Datça Gezi Tecrübelerimden Çıkarımlar

Herkes Marmaris, Akyaka, Kaş, Alaçatı yapar da hep ulaşımını biraz gözünde büyüttüğünden Datça’yı erteler. Ben yoldan dolayı ertelememiştim ama bir şekilde ertelemiş, bugüne kadar gezmemiştim Datça’yı. Şimdi ise içtenlikte söyleyebilirim ki nasıl Bozcaada’ya her sene mutlaka bir kere gidiyorsam, Datça da kalbimde öyle yer etti. Her sene kavuşacağız belli.

Bence o nispeten zor ulaşım sağlayan kıvrımlı Marmaris Datça yolları, Datça’nın büyüsünü koruyor. Çünkü bayramda gezmiş olmamıza rağmen, her yer oluk oluk insan kaynarken biz Datça’nın bakirliğinin tadını çıkarabildik. Bir de bahar aylarında nasıl güzel olur hayal etmekten kendimi alamıyorum.

Burada tatil yapmak için ille aşırı paralar harcamaya gerek yok. İşletmesiz birçok koy var ve hepsinin denizi çok güzel.

Datça kamp yapmayı severler için ülkemizde uygun olan tatil yerlerinden. Birçok bükte kamp yapan insana rastladık, kamp için ayrılmış koylar var. Meraklıysanız düşünün derim.

Ve Datça’nın edebi bir yönü var, ruhu var. Can Yücel’den mi bilmiyorum sanki entellektüel seviyesi çok daha yüksek. Doğa ile bütün olmayı, daha anlamlı kelimelerle yazıya döktürüyor. Eğer kafa dinlemelik bir tatil arayışındaysanız, bük bük gezmek ve cam gibi deniz istiyorsanız doğru adres. Bir de antik kentte deniz fenerine tırmanıp gün batımı yapmak var tabi. Ona geleceğiz..

datca-gezi

Datça’ya Ne Zaman Gidilir?

Biz Datça’ya Temmuz ayında gittik. Hiç bunaltıcı bir sıcak yoktu, hatta havasını çok sevdik. Lakin yaz ayları her zaman tatil beldelerimizde daha kalabalıktır. Eminim Mayıs ve Eylül aylarında Datça çok daha güzel, sakin oluyordur. Biz gittiğimizde koylar rahatsız etmeyecek kalabalıkta doluydu ama o aylarda bomboş oluyormuş. Tek başınıza denizin tadını çıkarabilirsiniz. Ben bu ayları da mutlaka deneyeceğim. Denizi biraz geç ısınabilir belki ama ben soğuk su severim. Temmuz ayında denizin sıcaklığı tam idealdi. Ne sıcak ne soğuk.

datca-gezi

Datça Kaç Günde Gezilir?

Datça’da minimum 3 gece konaklamanızı öneririm. Biz öyle yaptık çünkü bu gezi bir road trip’in parçasıydı ve daha sonra Akyaka’ya devam edecektik. Vaktim olsa ben 5 gün de kalırdım. Ama size 3 güne sığdırabileceğiniz güzel bir program hazırladım. Daha geniş zamana yaymak size kalmış.

datca-gezi

Datça’da Nerede Kalınır? Datça Otel Önerisi

Datça’nın ruhunu en güzel yansıtan yerlerden biri Eski Datça. Ben Eski Datça’da oranın en büyük ve keyifli oteli Patiska Butik Otel’de kaldım. Her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğü, personelin çok güler yüzlü olduğu bir oteldi. Kesinlikle tavsiye ederim. Sadece Eski Datça meydanındaki barlardan biri Datça’nın ruhuna çok aykırı şekilde yüksek sesle müzik yaptığı için çocuklu aileler bunu bilerek gitsin. 12’de müzik kapanıyor ama bilmeniz gerekir diye düşündüm.

Patiska Butik Otele buradan ulaşabilirsiniz. Otelin işletmecisi Oben Bey’in yönetiminde olan Barba Mesthane’de mutlaka et yemelisiniz. Hazırlık aşaması günler süren dinlenmiş etlerin lezzetini çok beğendim.

Datça Ulaşım

Datça’ya İstanbul gibi Ege dışından gelecekseniz en kolay ulaşım yöntemi Dalaman Havalimanı’na uçmak ve buradan araba kiralayıp 3-3,5 saatte Datça’ya ulaşmak. Veya bizim gibi bir road tripteyseniz; Bozcaada, Kaz Dağları, Kuşadası, Marmaris, Datça, Akyaka gibi bir rota çizmek keyifli olur.

Datça’ya ulaşımda feribot seçeneği görebilirsiniz bu bence ancak Bodrum’dan geldiğinizde mantıklı. Bodrum’dan gelecekseniz feribotu kullanabilirsiniz ama bence en güzeli kara yolculuğu yapmak. Çünkü burada her geçtiğiniz yol ayrı güzel.

Datça’da Gezilecek Yerler

Datça gezi rotamızda orada yaşayan sevgili arkadaşım Fernaz’dan çok destek aldım. Yerlisi tarafından hazırlanmış Datça gezi programımı size kendi gerçekleştirdiğim şekilde aktaracağım. İçerisinde yeme içmeden ulaşım tavsiyelerine tüm bilgileri tek şekilde kullanabilirsiniz.

Datça’nın Göz Kamaştıran Bükleri hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz bir yazı tavsiyesini de buraya bırakıyorum. Gezi rotanız hazır!

Datça Gezi – 1.Gün:

Otelimize yerleştikten sonra Eski Datça’yı gezelim dedik. Zaten birkaç sokaktan oluşan, küçücük bir merkez burası. Datça’nın meşhur begonvili sokakları size fotoğraflık alanlar veriyor. Burada bir zamanlar yaşamış olan Can Yücel’in evini görebilir, adı en çok bilinen Orhan’ın Yeri’nde Datça Gazozu içebilir, dondurma yiyebilirsiniz. Datça’nın gazozu ve bademi meşhur. Badem ürünleri almak için adresiniz Datça Merkez’deki Bademella Datça Köy Ürünleri olsun.

Akşam için hedef Kumluk’ta rakı meze yapmak. Datça Merkez‘e geldiğinizde Kumluk ve Taşlık olarak iki plaj göreceksiniz. Taşlık gündüz deniz için de tercih edebileceğiniz merkezde yer alan plaj iken, Kumluk akşamı ile ünlü. Çünkü Kumluk, mekanların kumsala masa koyduğu, minik dalgaların masanıza ulaştığı, akşamı aydınlatan ışıklarıyla tam bir ambiyans merkezi. Biz burada Tuna Restaurant‘ı tercih ettik ve denize sıfır masamızda çok keyifli bir akşam geçirdik. 50’lik rakı ve birçok sıcak, soğuk meze için 600 TL civarında bir hesap ödedik.

Datça Gezi – 2.Gün:

Datça Merkez’e en yakın denize girebileceğiniz koy Kargı Koyu. O yüzden yeni gün hedefimiz güne burada başlamak. Sabah 10:00 civarında Bizim Ev Datça’nın yolunu tuttuk. Google’a Bizim Ev Datça yazdığınızda ulaştığınız yer, Kargı Koyu’nu üstten gören çok tatlı bir ev. Burası zamanında Datça’ya gönül vermiş iki arkadaşın evi sanırım. Video veya fotoğraf için güzel nokta.

Daha sonra işler büyüyor ve otel açıyorlar. Ve böylece Bizim Ev Datça Kargı Koyu açılıyor. Normalde bir otel olan bu tesise, rezervasyon yaparak günübirlik kullanabiliyorsunuz.

En güzel tarafı küçük bir yer olması, kısıtlı şezlong var. Hatta biz şezlongda yer bulamadık ve restaurant bölümünde oturarak günü geçirdik. Geniş gruplar için çok keyifli kamelyalar var. Yediğimiz içtiğimiz her şeyden genel olarak memnun kaldık. Mekanın sahiplerinin kendilerinin orada çalışması, her şeyle ilgilenmesi çok güzel. Bira, şarap 40-50 TL arası, ana yemekler 70-80 TL arası gibi düşünebilirsiniz.

Kargı Koyu’nda denizi de çok sevdik. 10:30’dan 16:00’a kadar neredeyse bütün günü burada geçirdik. Dilerseniz Kargı Koyu’nda havlu atıp herhangi bir işletmeye ücret ödemeden de denize girebilirsiniz.

Datça Gezi Rotasında Şarap Bağları

Kargı’dan sonra otele geçip hazırlandık ve Datça şarap bağlarının yolunu tuttuk. İlk önce adını sıkça duyduğumuz Datça Vineyard‘a gittik. Instagramlık değirmeni ve üzüm bağları fotoğraflık noktalar. Buranın adını daha çok duymuş olsak da biz burayı hızlıca gördükten sonra yerlisinden aldığımız tavsiye ile soluğu Knidos Şarapçılık‘da aldık. İyi ki de öyle yapmışız çünkü buranın atmosferini de şaraplarını da çok sevdik. Akşam yemeği öncesi gittiğimizden, rezervasyonsuz da olsa yer bulduk ve gün batımı öncesi bir şişe şarabımızı içerek oradan ayrıldık. Tavsiyem Knidos Karası şarabını denemeniz.

Ve artık gün batımı zamanı. “Gün batımı görmediğimiz ülke kalmasın” seyahat mottom ile gezdiğim yerlerde gün batımı yapmak benim için bir ritüel. Ve bugünün güneşi Karaköy limanda Mayan Cocktail Bar’da batıyor. Meksika seyahatinden etkilenen bir gezginin arkadaşı ile birlikte açtığı bu kokteyl bar çok iyi iş çıkarıyor. Yemekler normal derecede güzel lakin kokteyller efsane. Özellikle denemenizi tavsiye ettiğim, bizim en çok beğendiklerimiz şöyle: Kunta & Kinte, Cordero.

Eğer kokteyl yerine araptan devam etmek isterseniz önerim Jale Wine olacak aklınızda olsun.

Yeme içme olmadan gün batımı yapmak isteyenler, yine gün batımı için yerlisinden öneri aldığım Periliköşk Koyu‘nu tercih etsin derim.

Datça Gezi – 3.Gün: En Güzel Datça Bükleri

Bugün artık en güzel Datça büklerini keşfetmek için yola koyuluyoruz. Rotamız Mesudiye tarafı. Önce kıvrımlı yollardan görünen koylarda yani büklerde denizin tadını çıkaracağız, sonra da günü Knidos Antik Kenti’nde batıracağız.

Sabah ne kadar erken gelirseniz o kadar sakinlikle güne başlayacağınızı unutmayın. Biz 10:00 sularında Kızılbük ile güne başladık.

Kızılbük & Gabaklar:

Kızılbük dilerseniz havlu atıp taşlık denizine girebileceğiniz, dilerseniz işletmelerden faydalanabileceğiniz bir koy. Koydaki otelin tesisi nispeten lüks ama sanırım sadece müşterilere ait. Siz koya dışardan gelen biri olarak işletmeden faydalanmak isterseniz, çay bahçesi tadında bir yer var. Günlüğü 100 TL civarına şezlong kiralanabiliyor.

Bizim niyetimiz koy koy gezmek olduğundan burada havlu atıp suya atladık. Datça gezi rotamızdaki her yerin denizinin su sıcaklığı ve tuz dengesini çok sevdim. Tam ideal, çoğu yerin taşlık olması da suyu berrak kılıyor. Deniz ayakkabısı mutlaka getirilecekler listesine yazılsın.

datca-gezi

Hayıtbükü:

Kızılbük’e çıkan yokuştan aşağı indiğinizde oraya giderken önünden geçtiğiniz Hayıtbükü’ne ulaşıyorsunuz. Burası da çocuklu aileler için çok uygun bir bük. Dilerseniz şezlong kiralamak yerine bizim yaptığımız gibi denizin karşısındaki pansiyonların çay bahçelerinde oturabilirsiniz ve buradan da denizi kullanabilirsiniz.

Tekne turu yapıp daha özel, araba ulaşımı olmayan koyları keşfetmek isterseniz buradan kalkan tekneler bu ihtiyacınızı karşılayacaktır. Daha sonra rotada Ovabükü vardı ama biz yerlisinden aldığımız tavsiye doğrultusunda burayı pas geçtik ve diğer büklere daha çok zaman ayırmayı tercih ettik.

datca-gezi

Kurubük:

Kurubük’e yaklaştığınızda ilk yapmanız gereken, aşağı denize inmeden önce yukardan mavinin onlarca tonunu görmek için arabadan inmeniz, fotoğraf çekmeniz. Muhteşem bir manzara ayaklarınızın altındayken anlıyorsunuz burası büklerin en güzeli olabilir.

Kurubük, işletmeniz bir koy olduğundan kampçılarla dolu. Bizim gibi bayramda gitmezseniz koyda sadece birkaç kişi oluyormuş. Hatta tek başınıza yüzme keyfini bile yaşayabilirsiniz.

Suyu çok güzeldi, benim favori koyum burası oldu diyebilirim. Sadece aklınızda olsun arabanız SUV değilse hiç riske gerek yok. Böyle koylarda arabayı hep ana caddeye bırakıp yürüyerek inin. Zaten çok mesafe yok.

datca-gezi

Gerence & Akvaryum:

Yine işletmesiz, kampçılar tarafından çok tercih edilen, cam gibi suyu olan bir koydayız. Burası da muhteşem bir denize sahip. Datça gerçekten kalbimizde yer etti. Tüm günü geçirecekseniz yiyecek içecek hazırlığınızı yapmanız, arabada şemsiye, sandalye bulundurmanız daha konforlu vakit geçirmenizi sağlar.

datca-gezi

Palamutbükü:

Geldik Datça’nın en meşhur, adı en çok duyulan büküne. Normal çünkü hem upuzun birçok otel ve tesisin olduğu bir plaj burası, hem de denizi bu popülerliğe rağmen hiç bozulmuyor. Tamamen deniz tatili yapmak isteyen çocuklu aileler, konaklayıp tüm tatilini ağırlıklı burada geçirebilir.

Burada en çok adını duyduğumuz otel Mavi Beyaz. Biz de zaten arabamızı otoparka bıraktıktan sonra bu otelin restaurantı Lokanta Tevfik‘te geçirdik bütün günü. Dediğim gibi biz şezlong kiralamak yerine onu yeme içmeye verip mekanda oturmayı tercih ediyoruz hep.

Burası tabii ki Eski Datça’ya biraz uzak ama aradığınız tek bir bükte çok araba kullanmadan kalmaksa bu isteği en kolay karşılayabilecek yer burası.

Palamutbükü’nden sonra Datça gezi rotamızla en güzel büklerde yüzmüştük. Artık hedef Knidos Antik Kenti. Gün batımı için rotayı buraya çevirdik.

datca-gezi

Knidos Antik Kenti’nde Deniz Fenerine Tırman Gün Batımı Yap

Kazı çalışmaları yakın geçmişte yapılmış, hala çıkarılmamış bir sürü eser olan Knidos, deniz kenarındaki konumuyla gördüğüm en iyi lokasyona sahip antik kentlerden. Giriş 17 TL, müze kart için ücretsiz. Ve unutmayın Pazartesi günleri kapalı. Kapanış saatinden önce içeri girip gezin ki daha sonra gün batımına devam edin. Gün batımından sonra çıkarken kapanış saatini geçirdiğimiz için bir sorun yaşamadık.

Karya Uygarlığı‘nın varolduğu bu şehir hakkındaki tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Fenere çıkmak için antik kentin solundan fenere doğru yürümeye başlıyorsunuz. Daha sonra siyah boruyu solunuza alacak şekilde dikine tepeye tırmanıyorsunuz.

Deniz Feneri İçin Tavsiyeler

Terlik ile çok zor olur, ayakkabı şart. Biz Datça’nın genellikle taşlık denizi için getirdiğimiz deniz ayakkabıları ile çok rahat ettik. Güneş kremi, şapka, su gerekli. Biz bir de yol üstünde zevkimiz için şarap aldık. Çıkış performansınıza göre değişmekle beraber ortalama yarım saat sürüyor. Gün batımından 1,5 saat önce çıkmaya başlamanızı tavsiye ederim. Gün batımından sonra vakit geçirip hava karardıktan sonra inecekseniz, kafa ışığı getirmek işinizi kolaylaştırır.

Bozcaada Polente gün batımı benim için çok özeldir. Knidos Deniz Feneri’ne ulaştığımda vücuduma salgılanan başarmışlık duysunun getirdiği adrenalin burayı da benim için ölümsüz kıldı. Resmen favori gün batımları listeme girmeye hak kazandı. Bir taraf Ege, bir taraf Akdeniz. Siz uçsuz bir maviye doğru, deniz fenerinin altında güneşi batırıyorsunuz. Biz oradayken biri sevgilisine evlenme teklifi etti. İtiraf edeyim şahane lokasyon seçmiş.

Kalabalık da neredeyse yok denecek kadar az. Herkes o yolu çıkmayı göze almadığından, çıkanlar zafer mutluluğunu kendi arasında paylaşıyor. Biraz tembellik peşinde olanlar da aşağıda, antik kentin oradan gün batımını izliyor. Bence sağlığı elveren herkes deniz fenerine tırmanmalı ve bu zevki yaşamalı.

İniş için de korkmayın. Knidos yolu virajlı ve karanlık olsa da yavaş yavaş rahatlıkla Eski Datça’ya döndük. Gün batımından yarım saat sonra inişe geçtiğimizden arabaya vardığımızda artık karanlık iyice basmış, araba trafiği dağılmıştı. Böylece gelişte de gidişte de bayram olmasına rağmen hiç trafik çekmedik.

Seni hep güzel hatırlayacağım canım Datça gezi anılarım. Yeniden kavuşana dek beni özle. Ben seni şimdiden özledim!

Datça Gezi Rehberi Dışında İlginizi Çekebilecek Yazılarım

Nasıl Bu Kadar Çok Geziyorum yazım için tıklayın.

Yurtdışına İlk Defa Çıkacaklara Tavsiyeler yazım için tıklayın.

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur yazım için tıklayın.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Sizinle tüm Datça gezi tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00